Nieuwe foto’s geven intiem beeld Titanic

Nieuwe beelden van de Titanic geven een ongekend gedetailleerd en intiem beeld van het wrak. De beelden zijn gemaakt met behulp van onbemande onderzeebootjes die gedurende lange tijd met geavanceerde camera’s rond het wrak hebben gezworven. National Geographic publiceert de foto’s in zijn aprilnummer. Het is komende maand precies honderd jaar geleden dat het schip zonk in de Noordelijke Atlantische Oceaan.

De expeditie die resulteerde in de nieuwe beeldopnamen is het werk van National Geographic-onderzoeker James Cameron, bekend als regisseur van films als Avatar en Titanic. Hij bestuurde drie robotvaartuigen, die per seconde honderden hd-opnamen maakten van het wrak. “Na 33 duiken van elk veertien uur heb ik meer tijd op het^ schip doorgebracht dan kapitein Smith,” schrijft Cameron in een begeleidend essay dat hij schreef voor National Geographic.

Uit diepgaande analyse van het wrak en het wrakveld, dat nu met behulp van sonartechnieken scherper in kaart is gebracht dan ooit, rijst ook een nieuw, gedetailleerder beeld op van de ondergang zelf. De boeg moet zich met een snelheid van 55 kilometer per uur in de zeebodem hebben geboord. Het achterschip, dat nog ernstiger is beschadigd dan de boeg, tolde rond zijn as terwijl het zonk, waarbij het onderweg lading verloor. Beide delen van het  schip, dat aan het oppervlak met geweld in tweeën scheurde, liggen op zeshonderd meter van elkaar op de zeebodem, op circa vier kilometer diepte.

De Titanic zonk op 15 april 1912 op zijn eerste reis. Van de meer dan 2200 opvarenden kwamen er 1517 om het leven. Pas in september 1985 slaagde National Geographic-onderzoeker Robert Ballard erin het wrak te traceren. Sindsdien heeft National Geographic vele verhalen en films gewijd aan de ondergang van de Titanic.