Boskalis boekt recordomzet over 2011

Hoofdpunten 2011
• Recordomzet van EUR 2,8 miljard
• Nettowinst van EUR 254 miljoen
• EBITDA van EUR 591 miljoen
• Orderportefeuille: EUR 3,5 miljard
• Voorstel voor gelijk dividend: EUR 1,24 per aandeel

Vooruitzichten
• Voortdurende uitdagende marktomstandigheden in 2012
• Marktvooruitzichten voor middellange termijn positiever

Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft over 2011 een recordomzet behaald van EUR 2,8 miljard (2010: EUR 2,7 miljard). De nettowinst nam af tot EUR 254 miljoen (2010: EUR 311 miljoen), waarbij in het resultaat in 2010 bijzondere baten ter hoogte van EUR 33,6 miljoen voor belasting waren opgenomen. Ondanks de lagere nettowinst is Boskalis voornemens het dividend gelijk te houden op EUR 1,24 per aandeel.

Door de toegenomen onzekerheden op de internationale markten duurt de terughoudendheid met betrekking tot investeringsbeslissingen door opdrachtgevers voort. Dit heeft geresulteerd in druk op marges en bezetting van materieel. Hierdoor is de EBITDA afgenomen tot EUR 591 miljoen (2010: EUR 622 miljoen) en het bedrijfsresultaat (EBIT) tot EUR 354 miljoen (2010: EUR 402 miljoen). Bij de kernactiviteit Baggeren & Grondverzet werd het lagere resultaat positief beïnvloed door de financiële afwikkeling van reeds opgeleverde projecten. De overige activiteiten realiseerden een stabiel of licht hoger bedrijfsresultaat, ten dele door de volledige consolidatie van SMIT.

De omvang van de orderportefeuille vertoonde een stijging en bedroeg per jaareinde EUR 3.489 miljoen (ultimo 2010: EUR 3.248 miljoen). In vergelijking met de orderportefeuille van medio 2011 en gecorrigeerd voor (de)consolidatie-effecten was het orderboek per jaareinde licht hoger.

Peter Berdowski, CEO Boskalis:

“We kijken terug op een turbulent jaar, met aanhoudende druk op marges en volume. Het kost meer inspanning om de schepen bezet te houden en er wordt scherper ingeschreven op nieuwe werken.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden hebben we het jaar wederom sterk afgesloten. We hebben een recordomzet geboekt en een prima resultaat behaald. Hierbij zijn we geholpen door de kwaliteit van de orderportefeuille en door de gunstige afwikkeling van werken.

Daarenboven hebben we belangrijke stappen kunnen zetten in het versterken en uitbouwen van het bedrijf binnen de kaders van ons strategisch plan. De SMIT Terminals activiteiten zijn samengevoegd met Lamnalco, waarmee een wereldmarktleider op het gebied van Terminal Services is gecreëerd. Eind van het jaar hebben we de overname van MNO Vervat afgerond, waarmee we onze nationale en internationale positie in de inframarkt fors hebben versterkt. En in het wereldwijde consolidatieproces dat wij nastreven met de havensleepdiensten hebben wij belangrijke stappen gezet door de overname van Rebras in Brazilië en met de intentieovereenkomst die wij hebben bereikt met SAAM over het samenvoegen van onze Latijns-Amerikaanse sleepactiviteiten.

Naar verwachting zullen de marktomstandigheden voor 2012 uitdagend blijven. De middellange termijn laat een gemengd beeld zien in de markten waarop wij actief zijn. Enerzijds zien we, met name in Europa, voortdurende reserve bij overheden om te investeren. Anderzijds zijn we positief over de marktontwikkelingen in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australazië. In het bijzonder zijn wij positief gestemd over de offshore-markt, waar we veel werk verwachten vanaf 2013. Hiervan kunnen wij profiteren door de verbrede marktpositionering met activiteiten als Terminals, Transport, Heavy Lift en Subsea.”

Marktontwikkelingen
De markten waarop Boskalis actief is worden voor de lange termijn gedreven door groei van de wereldhandel, energieconsumptie, wereldbevolking en de gevolgen van klimaatverandering. Voor de korte termijn is sprake van een stagnatie in de vraag en van een toestroom aan nieuwe productiecapaciteit in een aantal van onze markten. Dit vertaalt zich in druk op volume en marges. Wel zien wij in meerdere regio’s in de wereld en in verschillende marktsegmenten klanten die volop initiatieven ontwikkelen voor nieuwe, en veelal ook omvangrijke maritieme infrastructuurprojecten. Dit geldt in het bijzonder voor energie- en grondstoffengerelateerde projecten in Zuid-Amerika, West-Afrika en Australazië.

De marktontwikkelingen in de offshore-markt zijn van belang voor een substantieel deel van onze business. In het verlengde van de vraag naar en de aanleg van nieuwe olie- en LNG import- en exportterminals, wordt een groei van de terminalactiviteiten (Smit Lamnalco) voorzien. Verder zijn de ontwikkelingen bij Transport, Heavy Lift en Subsea voor een groot deel afhankelijk van het aantrekken van de vraag vanuit de energiemarkten, in het bijzonder die van de offshore-markt in Noordwest-Europa, Brazilië en Zuidoost-Azië. Wij zijn positief gestemd over de ontwikkelingen in de offshore-markt op de middellange termijn.

Vooruitzichten
De financiële positie van Boskalis is zeer solide. Voor de periode 2012-13 wordt rekening gehouden met een totaal investeringsbedrag van EUR 600-700 miljoen. Naar verwachting kunnen de investeringen uit de eigen kasstroom worden betaald.

In het licht van de huidige marktomstandigheden voorzien we ook voor 2012 een remmend effect op de positieve trends die ten grondslag liggen aan onze strategie. Deze situatie gecombineerd met het projectmatige karakter van een significant deel van onze activiteiten stelt ons op dit moment niet in staat een kwantitatieve verwachting van het jaarresultaat 2012 af te geven. Wel gaan wij er vanuit dat wij het jaarresultaat van 2011 niet zullen evenaren. Op basis van de huidige inzichten zal het marktbeeld in 2012 niet ingrijpend wijzigen ten opzichte van 2011, maar de vooruitzichten op de middellange termijn zijn positiever.

Dividendbeleid en -voorstel
Uitgangspunt voor het dividendbeleid van Boskalis is het beschikbaar stellen van 40% tot 50% van de nettowinst uit gewone bedrijfsvoering als dividend. Binnen dit uitgangspunt streeft Boskalis voor de langere termijn naar een stabiele ontwikkeling van het dividend. Bij de keuze voor de vorm van het dividend (in contanten en/of geheel of gedeeltelijk in aandelen) wordt rekening gehouden met de gewenste balansverhoudingen en de belangen en wensen van de aandeelhouders.

In dat kader zal aan de op 10 mei 2012 te houden Algemene Vergadering van Aandeelhouders worden voorgesteld om het dividend gelijk te houden aan dat over 2010 en een dividend uit te keren van EUR 1,24 per aandeel in de vorm van gewone aandelen, tenzij een aandeelhouder het verkiest een uitkering in contanten te willen ontvangen. Het dividend zal vanaf 6 juni 2012 betaalbaar zijn.

Click hier voor het volledige bericht met toelichting en tabellen

Meer… Boskalis