Fataal pontongeval: sepot voor dood door schuld, vervolging voor overtreden binnenvaartwet

Het Openbaar Ministerie Alkmaar vervolgt de exploitant van het pontveer Westeinde in Breezand en een 37-jarige pontbediende voor overtreden van de binnenvaartwet.

Op 20 juli 2011 reed een automobilist van de pont het Noord-Hollands Kanaal in. De 69-jarige man uit Almere verdronk. Het OM verdacht de pontbediende uit Den Helder aanvankelijk van dood door schuld en van het overtreden van de binnenvaartwet. Maar omdat er geen causaal verband is vast te stellen tussen het handelen van de pontbediende en het overlijden van de automobilist, heeft het OM deze zaak geseponeerd. Wel ziet het OM aanleiding om zowel de pontbediende als de 62-jarige exploitant uit Den Helder te vervolgen voor het overtreden van de binnenvaartwet. De auto stond namelijk buiten de belijning doordat het veiligheidshekje niet was gesloten.

Op 20 juli 2011 was er een grote aanloop bij het pontveer vanwege verkeersstremmingen elders. Daarom werden er die dag drie voertuigen per vaart meegenomen in plaats van de gebruikelijke twee. Om ruimte te winnen werden de veiligheidshekjes door de pontbediende niet gesloten, iets wat weliswaar in strijd is met de bedieningsinstructies, maar wat vaker in dit soort omstandigheden gebeurt.

Meer… Openbaar Ministerie