Rusland: kansen voor toeleveranciers maritieme sector

Rusland gaat zijn maritieme sector moderniseren. De regering heeft hiervoor een nieuwe wet aangenomen. De komende tien jaar trekt het land 9,8 miljard euro uit voor modernisering. De Russische schepen moeten kunnen concurreren met die van het Westen.

3,35 miljard euro voor 2012-2012
In 2007 zijn de meeste scheepswerven samengevoegd tot één staatsholding, genaamd OSK. Tot de OSK holding behoren 39 werven voor de ontwikkeling en bouw van schepen, waaronder de bekende scheepswerven Baltijski Zavod en Severnaja Werf. Ook 9 projectbureaus zijn in de holding opgenomen. Voor de modernisering van de scheepsbouw is voor de periode 2012-2014 al 3,35 miljard euro gereserveerd. Het gaat om de bouw van diverse soorten schepen: ijsbrekers, gastankers, researchschepen, vissersboten en jachten.

Internationale samenwerking
Om de eigen vloot te kunnen moderniseren, werkt OSK samen met internationale bedrijven zoals het Finse Wartsila. Behalve upgrading van bestaande werven, liggen er ook plannen voor de bouw van nieuwe werven. Gepland staat onder meer een nieuwe scheepswerf in Sint-Petersburg. In de regio Kaliningrad komt een nieuwe werf speciaal voor de bouw van vissersschepen en jachten. Zapadnaja Werf gaat hierin 191,6 miljoen euro investeren. De Vneschekonombank steunt het het project financieel.

Meer… Agentschap NL