Huisman levert 600mt kraan GeoSea “Neptune”

Huisman, de specialist in hijs, boor en offshore equipment, heeft de 600mt Wind Turbine Installatiekraan geleverd aan boord van GeoSea’s DP2 jack-up vaartuig “Neptune”. De kraan is overgedragen aan scheepsbouwer IHC Offshore and Marine BV, onderdeel van IHC Merwede, die de kraan in 2010 uitbesteed heeft aan Huisman.

De 600mt kraan, speciaal ontworpen voor de installatie van offshore windturbines, komt voort uit Huisman’s jarenlange ontwerp, constructie en service ervaring op het gebied van heavy lift installaties. Deze state-of-the-art kraan combineert unieke technische functies, zoals een volledig elektrische, variabele frequentie geregelde aandrijving, een laag eigen gewicht en een zeer kleine minimum radius. Daarnaast zijn de belangrijkste componenten, zoals de hijslieren, binnenin het gesloten kraanhuis geïnstalleerd. Dit biedt een goede bescherming tegen invloeden van buitenaf. Al deze technische functies resulteren in een milieuvriendelijke kraan, lagere operationele kosten en een maximale werkbaarheid.

De kraan voor de “Neptune” is de tweede kraan van dit type wat door Huisman ontworpen en gebouwd is. Deze kraan is gebouwd, inbedrijfgesteld en getest bij de Huisman productielocaties in Nederland en Tsjechië. De definitieve load-test is uitgevoerd bij de Serdijn werf in de Rotterdamse haven.

De “Neptune” zal worden ingezet voor het transport en de installatie van offshore wind turbines en alle andere zware offshore-constructies. Het eerste project van de “Neptune” is op de Thorntonbank voor de Belgische kust, waar het de installatie van 48 windturbines voor de tweede en derde fase van het C-Power offshore windmolenpark voor haar rekening zal nemen.

Meer… Huisman