Start Europese normalisatie voor maritiem-gerelateerde particuliere beveiligingsdiensten in havens

Na een Europese stemmingsronde is de ontwikkeling van een Europese norm (EN) op het gebied van particuliere beveiligingsdiensten in de maritieme en havensector gestart. Op 22 maart vindt de eerste Europese vergadering plaats in Wenen. NEN organiseert op 8 maart een opstartvergadering voor geïnteresseerde Nederlandse marktpartijen die willen deelnemen aan deze normontwikkeling.

Havens vormen een belangrijke schakel in de internationale logistieke transportketen. Steeds vaker spelen particuliere beveiligingsbedrijven een essentiële rol in de beveiliging van internationale havens en de maritieme omgeving. Volgens de aanbieders van beveiligingsdiensten ontbreekt het echter aan gemeenschappelijke industrie-gedreven afspraken over de kwaliteit van de dienstverlening.

Doelstelling Europese norm
Het doel is om een juiste afstemming tussen vraag en aanbod mogelijk te maken met een hoger nationaal en Europees veiligheidsniveau tot gevolg. Door zowel aanbieders als opdrachtgevers gemeenschappelijke criteria te bieden, kunnen diverse diensten op inhoud, kwaliteit en prijs met elkaar worden vergeleken. In de norm worden eisen aan de organisatie, het personeelsmanagement en de uitvoeringsmethoden van particuliere beveiligingsbedrijven nader gespecificeerd. Daarbij wordt rekening gehouden met bestaande afspraken en reguleringen, zoals ISPS en de Europese Directive 2005/65/EC.

Meewerken aan de ontwikkeling van de norm
Nederlandse marktpartijen kunnen hun belangen uitdragen en invloed uitoefenen op de inhoud van de norm door lid te worden van de NEN-normcommissie ‘Transportdiensten’. Op donderdagmiddag 8 maart organiseert NEN de opstartvergadering voor geïnteresseerde partijen die deelname overwegen. De financiering van de normcommissie wordt door de deelnemende partijen gedragen. Voor nadere informatie over deelname en om uw interesse kenbaar te maken, kunt u uiterlijk 5 maart contact opnemen met NEN.

Voor wie?
Belanghebbenden kunnen zijn opdrachtgevers, inkopers en aanbieders van beveiligings- en aanverwante diensten, havenbedrijven, rederijen en transportbedrijven, kennis- en adviesorganisaties, (semi-)overheden en beroeps- en brancheorganisaties.

Aanmelding en informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.nen.nl/portsecurity. Aanmelden voor de opstartvergadering kan vóór 6 maart bij NEN Business Development, e-mail [email protected] of telefoon (015) 2 690 372.

Meer… NEN