Rijkswaterstaat neemt maatregelen om vaarwegen bevaarbaar te houden

Rijkswaterstaat heeft in het IJsselmeergebied, Utrecht en Zuid-Holland maatregelen genomen om de vaarwegen bevaarbaar te houden. Op de overige hoofdvaarwegen zijn er op dit moment geen problemen door ijsvorming.

Update: donderdag 2 februari 14.19 uur

IJsselmeergebied
In de volgende gebieden geldt een vaarverbod voor kleine schepen die geen beroepsmatige werkzaamheden verrichten:

  • Ramsdiep
  • Zwartemeer
  • Randmeren vanaf het Vossemeer tot aan de Hollandsebrug
  • Markermeer
  • IJmeer

Dat betekent dat alleen het IJsselmeer en het Ketelmeer nog bevaarbaar zijn voor alle schepen. Op het IJmeer is intensieve scheepvaartbegeleiding ingesteld.

De vaarweg over de Veluwerandmeren tussen IJmeer en Harderwijk wordt opengehouden met ijsbrekers. De Stevinsluizen bij Den Oever, de Krabbersgatsluizen en de sluizen van het Naviduct zijn gestremd vanwege de ijsvorming.

Waar op de ene plek ijs wordt gebroken, wordt de ijsvorming op de andere plek juist in een handje geholpen: samen met het Waterschap Zuiderzeeland zorgt Rijkswaterstaat ervoor dat het peil op het Veluwemeer en het Drontermeer juist gelijk blijft, zodat het ijs optimaal kan groeien en er straks kan worden geschaatst.

Utrecht
Op het Merwedekanaal geldt tussen de Muntsluis en de Socratesbrug een vaarverbod.

Zuid-Holland
De Ottersluis, de Helsluis en de Spieringsluis zijn gestremd wegens ijsvorming.

Overige maatregelen op de vaarwegen
Voor de doorgaande scheepvaart op de overige vaarwegen van Rijkswaterstaat zijn er vooralsnog geen problemen door ijsvorming. Rijkswaterstaat houdt de ijsvorming op de hoofdvaarwegen en de weersverwachting nauwlettend in de gaten. In alle regio’s wordt de actuele situatie dagelijks besproken en bekijkt Rijkswaterstaat of het noodzakelijk is om meer ijsbestrijdingsmaatregelen te nemen.

Meer informatie
Rijkswaterstaat informeert de scheepvaart over maatregelen via Berichten aan de Scheepvaart, teletekstpagina’s 720, 721, 722 en 725, via de media en via https://www.infocentrum-binnenwateren.nl/. Daar zijn dagelijks actuele ijskaarten te vinden.

Meer… Rijkswaterstaat