Navingo organiseert tweede conferentie over verduurzaming maritieme sector

Navingo organiseert op 12 april de tweede editie van de conferentie Sustainability in the Maritime Industry. Stond tijdens de eerste conferentie in maart 2011 de duurzaamheidseisen van verladers centraal en de reacties hierop van de kant van reders, werven en maritieme toeleveranciers, dit jaar draait het om financiering en het spanningsveld tussen de letter van de wet, de praktische naleving van nieuwe regelgeving en de financiering van benodigde veranderingen.
Hoewel als gevolg van de financiële en economische crises veel bedrijven in de maritieme sector bij duurzaamheid van hun bedrijfsvoering vooral denken aan overleven, blijft duurzaamheid in de betekenis van ‘minder belastend voor het (mariene) milieu’ een belangrijk thema. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met strengere eisen aan de scheepvaart: van het terugdringen van CO2-uitstoot tot het gebruik van laagzwavelige brandstof en van alternatieve voortstuwing tot milieu-indices door havens. Zowel op internationaal als op EU en nationaal niveau wordt bovendien gewerkt aan nieuwe milieuwetgeving.
Femke Hoogeveen, conferentiemanager bij Navingo: “Sinds de eerste editie van Sustainability in the Maritime Industry is er een hoop gebeurd. Veel reders hebben een zwaar jaar gehad en zien zich geconfronteerd met nog strengere milieueisen waar ze aan moeten voldoen. Tijdens de tweede editie laten we partijen aan het woord die hun ervaringen delen over wat in hun ogen werkt en wat niet.”
Als sprekers worden o.a. verladers als Unilever en IKEA uitgenodigd, reders als VROON en HAL en vertegenwoordigers uit de bancaire sector en van de overheid. ‘s Middags is wederom voorzien in een gespreksronde voor alle deelnemers in ‘World Café’ format.
Navingo hoopt net als bij de eerste editie conferentiedeelnemers vanuit de gehele maritieme cluster te verwelkomen. Hoogeveen: “Een bijeenkomst als deze heeft alleen nut als ze relevante partijen van het juiste niveau bij elkaar weet te brengen. De eerste keer is dat gelukt, met sprekers als Ab van der Touw (CEO Siemens Nederland) , Bjørn Haugland (COO DNV Sustainability & Innovation) en Rob Huyser (Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu). We kregen na afloop, maar ook bijvoorbeeld tijdens Europort in november, veel positieve reacties op het platform dat de conferentie bood voor gedachtewisseling.”
Naast de conferentie is wederom voorzien in tabletop displays voor bedrijfs- en productpresentaties. Vorig jaar namen o.a. Imtech, Siemens, Voith en DNV daar aan deel. De maritieme duurzaamheidconferentie vindt dit jaar plaats in de in het oog springende glazen bollen van het Drijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven. Het Drijvend Paviljoen is het expertisecentrum van de innovatieve en inspirerende aanpak van klimaat, energie en water.
Meer informatie over de conferentie op www.smi-conference.biz.