Groeiende interesse voor cargadoorsvak

De interesse voor een carrière in de haven lijkt onder jongeren te groeien. Dat constateert de VRC op basis van de belangstelling op 20 en 21 januari tijdens de open dagen van het Scheepvaart & Transport College (STC) in Rotterdam. Bij de stand van de Vereniging van Rotterdamse Cargadoors kwamen heel wat jongeren – al of niet met hun ouders – voor informatie over de opleiding Manager Havenlogistiek en over beroepen als cargadoor en waterklerk.

“We hadden veel aanloop”, blikt Jaap van Zevenbergen terug op de voorlichtingsdagen. De general manager van Broekman Shipping, tevens bestuurslid van de VRC, was zaterdag 21 januari een van de mensen die de stand in het STC-hoofdgebouw aan de Lloydstraat bemande. Ze gaven uitleg over de carrièrekansen in de haven als cargadoor of waterklerk bij een agent of rederijkantoor. “De variatie in het werk en de verschillende richtingen die je op kunt, spreken jongeren aan. Vooral als je meer over de activiteiten vertelt en over het belang van zo’n functie voor vervoersstromen. ”

De benamingen cargadoor en waterklerk vergen nogal eens uitleg. Dat merkte Van Zevenbergen ook deze keer weer. “Soms denken mensen dat het vooral administratief werk is – terwijl er juist veel uitvoerende taken aan vast zitten. Als waterklerk ga je bijvoorbeeld aan boord om de kapitein en zijn bemanning te helpen met allerlei zaken die zich voordoen als een schip de haven aandoet. Altijd actie; geen dag is hetzelfde.”

Beroepen met toekomst

De functiebenamingen mogen misschien ouderwets aandoen, de beroepen bieden goede toekomstperspectieven. “Er zijn altijd mensen nodig die in de haven de afhandeling van het^ schip en de lading regelen”, aldus Van Zevenbergen. Bovendien voorspellen alle scenario’s uit onderzoeken groeiende ladingstromen. Een gevolg van de toenemende wereldhandel, waarvan de dynamiek ook in de Rotterdamse haven merkbaar is. De VRC is betrokken bij de mbo-opleiding Manager Havenlogistiek die het STC in Rotterdam aanbiedt. Ook daar was flink wat animo voor tijdens de open dagen. Patrick van Helden volgt de opleiding. Normaal duurt die vier jaar, maar hij volgt de versnelde variant: omdat hij vmbo-TL (theoretische leerweg) heeft gedaan, heeft hij aan drie jaar genoeg. Patrick zit nu in het tweede jaar en begint binnenkort aan zijn stage bij scheepsagent Vopak Agencies.

Praktijkgericht

De 19-jarige Rotterdammer heeft het enorm naar zijn zin op het STC. Ook Patrick stond als vrijwilliger achter de VRC-stand en vertelde met aanstekelijk enthousiasme over de opleiding Manager Havenlogistiek. “De lesstof is heel praktijkgericht. De meeste docenten die voor de klas staan, komen zelf uit het bedrijfsleven en je bent echt heel concreet bezig.”

Zijn hele familie werkt in de transportbranche; dus is het niet vreemd dat Patrick ook met het virus behept is. “Eigenlijk wilde ik varen, maar ik ben afgekeurd op m’n ogen.” De haven is even zo aantrekkelijk, vindt hij. Ook om de carrièrekansen: “Ik wil van alles uitproberen en zien hoe ver ik kan komen.”

Ook al vindt hij het vak economie momenteel het lastigst, hij ambieert vooral een baan met een flinke dosis commercie. “Daarom doe ik gewoon extra m’n best op economie.”

Op 23 en 24 maart zijn er weer open dagen op het STC. Kijk voor de tijden en locaties op www.stc-group.nl

Ook de VRC zal dan weer present zijn. Kijk voor meer informatie over het werk als cargadoor of waterklerk op www.cargadoorworden.nl