Haven Amsterdam: subsidie voor 3 duurzame projecten

Bedrijven die slim en innovatief bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het havengebied kunnen rekenen op een financiële bijdrage van Haven Amsterdam. Drie bedrijven hebben recent te horen gekregen dat ze een subsidie krijgen voor hun ingediende project. Dat zijn Rietlanden Terminals te Amsterdam, Koster Metalen te Beverwijk en Rotie Real Estate in Amsterdam. Gezamenlijk ontvangen zij een bedrag van 595.000 euro voor hun duurzame projecten.

Alle bedrijven in het Noordzeekanaalgebied kunnen subsidie aanvragen uit het speciale Duurzaamheid- én Innovatiefonds van Haven Amsterdam. De volgende tender loopt van 1 maart 2012 tot 1 mei 2012. De bedrijven betalen zelf het grootste deel van de investering, de bijdrage van Haven Amsterdam is bedoeld als een extra stimulering om projecten mogelijk te maken.

Inventief en efficiënt
Havendirecteur Dertje Meijer: “Duurzame ontwikkeling betekent: nóg inventiever en efficiënter werken. Daarvoor zijn kennis, creativiteit en goede samenwerking noodzakelijk. Het duurzaamheidsfonds daagt ondernemers in het Noordzeekanaalgebied uit om innovatieve concepten te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot efficiënter ruimtegebruik, ‘minder-hinder-technieken’ bij op- en overslag, hergebruik van afvalstoffen en logistieke systemen die het aantal vervoersbewegingen verminderen. Een sprekend voorbeeld van een project van dit fonds is het project van Koster. Dit bedrijf gaat koper terugwinnen uit schroot. Hierdoor wordt het schroot beter toepasbaar in de staalindustrie en komt het koper beschikbaar voor hergebruik. Het project past bij onze ambitie tot het stimuleren van het terugwinnen van grondstoffen uit afval.’’

Met de recente afgesloten tender kregen drie projecten subsidie toegekend:
– Energiezuinige LED terreinverlichting op de Rietlanden terminal Afrikahaven
– Het terugwinnen van koper uit schroot, Koster Beverwijk
– Een automatische uitpaklijn voor ‘over de datum’ producten t.b.v. van biogas- en biodieselproductie, Rotie Amsterdam

Sinds de start van het Duurzaamheid- en Innovatiefonds Haven Amsterdam zijn 18 investeringsprojecten en 6 haalbaarheidsstudies gesubsidieerd. De totale subsidie voor deze projecten bedraagt € 3,2 miljoen.

Bron: Haven Amsterdam