Eerste Wereldbekerwedstrijd Olympisch zeilen 2012

Op 23 januari gaat in Miami de Wereldbekerwedstrijd 2012 in Olympische zeilklassen van start. Een deel van de succesvolle Nederlandse Delta Lloyd Kernploeg en talentploeg zal deelnemen aan deze internationale krachtmeeting.

Voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg die al bijna zeker zijn van deelname aan de Olympische spelen, worden deze wereldbekerwedstrijden gebruikt om specifieke onderdelen te trainen en te testen. Een ander deel van de Kernploeg geeft de voorkeur aan trainingsstages en slaat deze wereldbekerwedstrijd over.

Wie doen er mee in Miami van de Delta Lloyd Kernploeg?
1) Wereldkampioen Marit Bouwmeester zeilt mee in de Laser radial klasse. Bouwmeester is zo goed als zeker van deelname aan de Olympische spelen. De Friese zeilster moet in 2012 alleen nog vormbehoud aantonen om voorgedragen te kunnen worden voor Olympische kwalificatie.

2) Lisa Westerhof en Lobke Berkhout verschijnen ook aan de start van de Miami OCR. De tweevoudige wereldkampioenen van 2009 en 2010 zullen gebrand zijn om zich te revancheren van de teleurstellende tiende plaats op het WK 2011, maar het team heeft daarnaast ook andere procesdoelstellingen onderweg naar London 2012.

Westerhof en Berkhout zijn in het bezit van een Olympische nominatie van NOC*NSF, ze hebben het land geplaatst voor de Olympische Spelen maar moeten officieel de nationale selectie nog afronden.

3) Het matchraceteam van de Delta Lloyd Kernploeg met Mandy Mulder (zilver in de Ynglingklasse in China), Merel Witteveen (zilver in de Ynglingklasse in China) en Annemiek Bekkering is uitgenodigd voor het evenement in Miami. In totaal zijn 24 teams uitgenodigd. Deze teams worden in twee poules van 12 ingedeeld. Alle deelnemers varen een keer tegen elkaar. De beste vier van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. Mulder, Witteveen en Bekkering staan momenteel 15de op de wereldranglijst en eindigden op het WK in Perth op een zevende plaats.

4) Steven LeFevre en Steven Krol komen uit in de 470 klasse. De jeugdwereldkampioenen van 2008 in de 470 hebben moeite om structureel aansluiting te vinden bij de wereldtop. In Miami is weer een kans. Voor deelname aan de Olympische spelen moet ‘de Stevens’ nog een nominatieresultaat neerzetten en de Nationale selectie winnen van Team Coster.

Meer… Watersportverbond