Geluidsoverlast verwacht door schip in Schiedam

Zondagmiddag 22 januari 2012 meert het schip de Noble Globetrotter I af in de Wiltonhaven (Schiedam) aan de kade van Huisman Equipment. In tegenstelling tot eerdere berichten van het bedrijf is het schip teruggeroepen voor ongeplande werkzaamheden. Huisman voert 24 uur per dag reparaties aan het schip uit, die ongeveer een maand duren. Er wordt geluidsoverlast verwacht voor omwonenden.

Eén motor van het schip blijft aan om elektriciteit op te wekken voor onder meer verlichting en koeling op het schip. Dit veroorzaakt een brommend geluid. De nu geplande werkzaamheden zelf veroorzaken waarschijnlijk geen overlast, omdat die deels in het schip uitgevoerd worden. Huisman laat het schip zo ver mogelijk van omwonenden afmeren, om de overlast te verminderen. Omwonenden van het bedrijf ontvangen in het weekend van 21 en 22 januari een nieuwsbrief met meer informatie over de geplande werkzaamheden.

Toezicht
Het Havenbedrijf Rotterdam en de DCMR Milieudienst Rijnmond trekken samen op bij het toezicht. Bij klachten van omwonenden bezoeken zij gezamenlijk het bedrijf. Ook meet de DCMR het geluid. De DCMR is in overleg met zowel de gemeente Schiedam, het Havenbedrijf als Huisman om te zoeken naar een duurzame oplossing voor de geluidsoverlast van de Noble Globetrotters. Huisman ontwerpt momenteel en bouwt vervolgens een geluidsdemper, die in de zomer klaar is. Omdat de terugkomst van de Noble Globbetrotter I niet was voorzien, is de demper niet gereed voor de maanden januari en februari.

Meer… Port of Rotterdam