Boete van tienduizend euro voor tankerkapitein

Een 40-jarige kapitein van een tanker ‘Athiri’ heeft een boete van tienduizend euro gekregen voor meerdere overtredingen van het Zeeaanvaringsreglement. Het schip voer onder de vlag van de Marshall Islands.

Het zeeschip vertrok rond 21.00 uur op de Noordzee van de ankerplaats ter hoogte van Goedereede richting Rotterdam. Kort na dit vertrek maakte de kapitein een uitwijkmanoeuvre voor een ander schip en voer daarbij tegen de tanker Sloman Themis die voor anker lag.

De ankerketting van de Sloman Themis brak en beide schepen die geladen waren met gevaarlijke stoffen liepen schade op. Er kwam geen lading te water.

Kort daarna voer de Athiri weer onnodig dicht langs een andere tanker, hetgeen gezien de wind en stroom ter plaatse een gevaarlijke manoeuvre was.

Uit het onderzoek van de Zeehavenpolitie bleek dat de manoeuvres onnodig en in strijd met het goede zeemanschap waren. Waarna de kapitein door het Openbaar Ministerie een schikkingsvoorstel van 10.000 euro terzake diverse overtredingen kreeg.

Meer… Politie Rotterdam Rijnmond