Mariniers slaan aanval piraten af

Het militaire beveiligingsteam aan boord van het valpijp steenstortschip Flintstone heeft vandaag in de Arabische Zee een piratenaanval afgeslagen. Met gericht vuur pareerden de mariniers de directe dreiging van een granaatwerper.

De zeerovers naderden het schip van exploitant Tideway rond 6.00 uur Nederlandse tijd met een vissersboot. De dreiging van deze verdachte dhow werd snel opgemerkt, waarna de mariniers het vaartuig scherp in de gaten hielden. Aan boord van de Flintstone werd alarm geslagen en de bemanning verschanste zich in de citadel, een veilige ruimte van het schip. De dhow liet ondertussen een skiff te water, die met hoge snelheid op het Nederlandse zeetransport af voer.

Waarschuwing
Om de 6 piraten in hun snelle bootje te stoppen, gebruikten de mariniers tevergeefs lichtkogels als waarschuwing. In het vaartuig namen ze verscheidene wapens waar, waaronder een zogenoemde rocket propelled grenade (RPG). Kort daarop werd deze granaatwerper op het schip gericht.

Vanwege deze directe dreiging brachten de mariniers van het Vessel Protection Detachment (VPD) ter zelfverdediging gericht vuur uit. Daarmee sloegen ze de aanval af en keerde de skiff terug naar het moederschip. Het is niet uitgesloten dat bij de actie slachtoffers zijn gevallen onder de piraten.

Kwetsbaar en groot
Schepen in de omgeving zijn door de mariniers gewaarschuwd voor de aanwezigheid van de piraten. De Flintstone vervolgde zijn weg richting Suezkanaal, onderweg van Singapore naar Malta. Het valpijp steenstortschip van offshore aannemer Tideway wordt gebruikt in de olie- en gaswinning om pijpleidingen en kabels te beschermen met brokken steen.

Om zeer kwetsbare en grote Nederlandse zeetransporten te beschermen tegen piraten, stuurt Defensie militaire beveiligingsteams mee op verzoek van een rederij. Deze VPD’s bestaan uit zwaarbewapende mariniers.

Meer… Defensie