Witvis uit de Noordzee is net zo klimaatvriendelijk als kweekvis

De milieuprestaties van wild gevangen schol en kabeljauw uit de Noordzee zijn vergelijkbaar met die van geïmporteerde kweekvis zoals zalm, tilapia en pangasius. Zo concludeert het LEI in een vandaag verschenen studie. Naar verwachting zullen de milieuprestaties van schol en kabeljauw nog sterk verbeteren door toepassing van technologische innovaties.

De resultaten van de door het LEI uitgevoerde levenscyclusanalyse (LCA) laten zien dat er geen significante verschillen zijn tussen energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen (die klimaatverandering veroorzaken) van schol en kabeljauw enerzijds en zalm, tilapia en pangasius anderzijds. De vermesting is bij wild gevangen vis veel lager dan bij de bestudeerde kweekvissoorten.

Vis scoort net zo goed als vlees
Hoewel de vangst van schol en kabeljauw meer energie vraagt dan de productie van vlees, is de bijdrage aan de productie van broeikasgassen vergelijkbaar met die van varkensvlees. Dit komt doordat de productie van vlees gepaard gaat met emissies van andere broeikasgassen dan CO2, zoals methaan. Vis scoort beter dan rundvlees maar kip scoort licht beter dan vis.

Mogelijkheden in de toekomst
Met deze studie krijgt de Nederlandse visserijsector een beeld van zijn milieuprestaties. De score van Noorzeevis kan nog flink verbeteren omdat er bij visserij nog veel brandstof bespaard kan worden. Door innovatieprojecten in de visserij versterkt door te zetten zullen aanzienlijke verbeteringen worden behaald. Bij de nieuwjaarsbijeenkomst van het Productschap Vis, vanmiddag, zal het rapport gepresenteerd worden door LEI-directeur Ruud Huirne.

Meer… LEI Wageningen