Trafigura ook in hoger beroep schuldig aan illegale export giftig afval

Trafigura is in hoger beroep schuldig bevonden aan illegale export van afval uit Nederland naar Afrika en het verzwijgen van het schadelijke karakter van dat afval toen het bedrijf dat eerder in de Amsterdamse haven probeerde kwijt te raken. Greenpeace is tevreden dat het internationale milieumisdrijf van Trafigura door de Nederlandse rechter wordt bestraft.

‘Deze uitspraak is een waarschuwing voor alle bedrijven die Afrika als goedkoop afvoerputje voor afval beschouwen. Het hof heeft bevestigd dat het om schadelijk en zeer giftig afval ging’, zegt Marietta Harjono, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace. De milieuclub deed in 2006 aangifte tegen Trafigura.

De oliehandelaar rook winst toen hij in 2006 vervuilde nafta opkocht om dat met behulp van een omstreden proces op volle zee te ontzwavelen. Het stinkende en giftige afval kon in Amsterdam worden verwerkt, maar Trafigura koos voor illegale export en leurde er maanden mee langs verschillende havens. Het spul belandde uiteindelijk voor een prikje in de dichtbevolkte sloppenwijken in en rond de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan.

Meer dan honderdduizend omwonenden meldden zich met gezondheidsklachten. De Ivoriaanse overheid maakte melding van vijftien tot zeventien doden. Sinds de illegale dump in augustus 2006 aan het licht kwam, heeft Trafigura kosten noch moeite gespaard om aan een veroordeling te ontkomen.

Meer… Greenpeace