Militairen aan boord schip met noodhulp Somalië

De ministerraad heeft ermee ingestemd om vanaf eind januari 2011 een Nederlands militair beveiligingsteam in te zetten aan boord van een schip van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Het team moet humanitaire hulptransporten naar Somalië beschermen tegen piraterij.

Het beveiligingsteam wordt ingezet ten behoeve van de operatie Atalanta, de antipiraterij-operatie van de Europese Unie. Beveiliging van voedseltransporten hoort daarbij. Door de hongersnood in Somalië is de behoefte aan noodhulp en daarmee het aantal van dit soort transporten de afgelopen maanden verdrievoudigd. Tot nu werden deze transporten begeleid door marineschepen.

Het team is ongeveer een half jaar aan boord van het schip. Het schip vaart tussen Mombassa en de Somalische havens. Met het Nederlandse beveiligingsteam aan boord heeft het geen escorte meer nodig van een marineschip. Dit vrijgespeelde marineschip kan zich richten op andere taken van de EU-operatie, zoals het verstoren van aanvallen van piraten. Het optreden van Atalanta als geheel wordt hierdoor effectiever.

Deze aanvullende Nederlandse bijdrage gaat niet ten koste van de militaire inzet ter bescherming van koopvaardijschepen die varen onder de Koninkrijksvlag. De capaciteit hiervoor blijft gelijk.

Meer… Rijksoverheid