Proef party- en passagiersschepen in Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam en Zeehavenpolitie beginnen samen met de party- en passagiersvaart met het vrijwillig, maar niet vrijblijvend, melden van het aantal en soort passagiers aan boord van party- en passagiersschepen. Het gaat vooralsnog om een proef met de duur van een jaar. De proef start op 31 december, omdat juist op oudejaarsavond er veel party- en passagiersschepen in de Rotterdamse haven varen om het spectaculaire vuurwerk van dichtbij te kunnen zien.

Tijdens een themamaand in september 2011 controleerden inspecteurs van het Havenbedrijf party- en passagierschepen. Gelijkertijd kregen zij de vraag of zij mee willen werken aan een proef ‘vrijwillig melden aan de Havenmeester’.Melden van passagiers en aantallen aan boord bevordert de veiligheid in de haven en is voor alle partijen van belang.

In de praktijk
De kapitein van het party- of passagiersschip meldt bij vertrek of aankomst in Rotterdam, de naam van het schip, de locatie van vertrek, de verwachte duur van de reis en de vaarroute en het aantal opvarenden. Er wordt een extra melding gedaan over de aard van de passagiers. Er zijn vier categorieën passagiers. Daarbij gaat het om groepen passagiers die voor het grootste deel bestaan uit één van de genoemde categorieën.

Categorie A: Passagiers zonder beperkte mobiliteit
Categorie B: Oudere passagiers met beperkte mobiliteit
Categorie C: Gehandicapte passagiers met een zéér beperkte mobiliteit
Categorie D: Jeugdige party-passagiers

Het Havenbedrijf weet zo precies welke hulpdiensten ingeschakeld moeten worden bij een calamiteit. De hulpdiensten weten dan direct met welke categorie opvarenden zij te maken hebben. Zij kunnen vervolgens adequate maatregelen nemen voor de hulpverlening. Voor de hulpdiensten is het belangrijk te weten of er bijvoorbeeld minder validen of feestende jongeren aan boord zijn.

Meer… Port of Rotterdam