Stichting Blue Port Urk officieel van start

Dinsdag 20 december stond de eerste officiële vergadering van de Stichting Blue Port Urk op het programma. Tijdens die vergadering werden de goedgekeurde statuten van de stichting formeel ondertekend en de voorgedragen bestuursleden gekozen. De initiatiefnemers van Blue Port hebben op 22 november jl. ingestemd met de oprichting van een stichting.

Het Visserij Innovatie Platform (VIP) heeft zich enorm ingespannen om een toekomstperspectief te bieden aan de Nederlandse visserij. Na vier jaar stopt het VIP en gaan de activiteiten over in regionale Blue Ports. Blue Port Urk is een regionale blue port waarin innovatie en ondernemerschap van het regionale maritieme cluster wordt bevorderd. Het regionale maritieme cluster bestaat uit de sectoren: visserij, binnenvaart, offshore, scheepsbouw, havens, watersport, waterbouw (baggeren) en maritieme toeleveranciers en dienstverlening, onderwijs, logistiek en ICT. Blue Port Urk start vanuit de visserijsector en zal in de loop van jaren verbreden naar het regionale maritieme cluster.

Blue Port Urk wordt een centrum van innovatie en marketing voor regionale partijen die een duurzame economische ontwikkeling van de visserij en visketen voorstaan. De hoofdactiviteiten van Blue Port Urk zijn gericht op het stimuleren van samenwerking tussen vissers onderling en tussen vissers en de partijen in de visketen. Inhoudelijk gaat het om het vormgeven van duurzame visserij door toepassing van nieuwe (duurzame) vismethoden, het streven naar een ecologisch verantwoorde visserij en dit toetsen door middel van certificeringen. Last but not least het in contact brengen van de consument met deze duurzame visproducten. Om dit te bereiken is kennisdeling van belang en een open samenwerking. Blue Port Urk is daarmee vooral een verbindend en stimulerend initiatief voor de bestaande partijen om te komen tot een toekomstvaste visserijsector.

Meer… Gemeente Urk