Mercy Ships weg uit Sierra Leone, volgende bestemming: Togo!

Mercy Ships heeft 10 maanden hulpverlening in Sierra Leone afgerond. Voor bemanningsleden was er na hun tijd in Sierra Leone ook bij vertrek een mooi moment toen het schip de haven uitgeleid werd door honderden dolfijnen. Momenteel is de Africa Mercy in volle vaart op weg naar Ghana voor een korte pauze (kerstviering), en zal 6 januari aankomen in Togo. Mercy Ships zal in Togo vervolgens zes maanden aan de slag gaan om medische en ontwikkelingshulp te geven.

Aan boord van het schip werken 450 mensen uit meer dan 40 landen op basis van vrijwilligheid: zij ontvangen geen salaris, maar betalen zelfs nog kost en inwoning om aan boord te kunnen helpen. Daardoor is het mogelijk om alle operaties en medische zorg gratis aan te bieden. Het gaat Mercy Ships om hulp aan de armsten van Afrika.

Succesvolle hulpverlening
Mercy Ships heeft via haar hospitaalschip Africa Mercy veel kunnen betekenen in West-Afrika. Een greep uit de resultaten in 2011:

– meer dan 1.200 staaroperaties
– meer dan 8.500 oogbehandelingen
– 14 professionals getraind in oogzorg
– meer dan 600 reconstructieve operaties (tumoren, gespleten lippen enz.)
– meer dan 700 algemene operaties (brandwonden, hernia enz.)
– meer dan 34.000 tandheelkundige behandelingen
– meer dan 180 orthopedische operaties
– meer dan 100 klompvoeten gecorrigeerd

Mercy Ships Holland speelt ook een cruciale rol in de logistiek van de organisatie. Eind 2011 zal de Nederlandse afdeling, gevestigd in Rotterdam, dit jaar 19 containers verscheept hebben naar de Africa Mercy en de “Aberdeen Women’s Clinic” in Sierra Leone. In de containers worden tal van noodzakelijke producten voor het schip naar de Africa Mercy verscheept, zoals onderdelen voor de motoren, olieproducten, een heftruck, metaal, meertrossen, levensmiddelen, waaronder ook bevroren producten, medische middelen, huishoudelijke artikelen, kantoorartikelen zoals printpapier en nog veel meer.

De producten komen niet alleen uit Nederland. Ook via andere Europese Mercy Ships kantoren komen er materialen binnen. Veel van dit materiaal moet gewoon aangeschaft worden. Gelukkig zijn er veel leveranciers bereid om Mercy Ships met ongewoon hoge kortingen of zelfs met gratis diensten en producten tegemoet te komen om zo een steentje bij te dragen aan het werk.

Verdubbelingsactie
In de maand december tellen bij Mercy Ships alle giften dubbel. Diverse gulle sponsors in 7 landen hebben samen aangeboden elke gift aan Mercy Ships in de maand december tot maximaal 750.000 euro te verdubbelen. Daardoor kan Mercy Ships met elke gift dus tweemaal zoveel van de vergeten armen helpen. Voor wie mee wil doen aan deze actie is meer informatie op de website van Mercy Ships beschikbaar.