NHL Solarboat Racing team onthult wedstrijdboot DONG Energy Solar Challenge

NHL-studenten gaan de strijd aan tijdens internationale zonnebootrace 

Op donderdag 15 december presenteert het NHL Solarboat Racing team de zonneboot waarmee ze de DONG Energy Solar Challenge willen winnen in juli 2012. Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân, onthult tijdens de presentatie de romp van de zelfgebouwde boot. Voor de Solar Challenge moet het team zo snel mogelijk de elfstedenroute afleggen met een zelfgebouwde boot die volledig vaart op zonne-energie.

Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden, stelt op donderdag 15 december het NHL Solarboat Racing team voor aan alle belangstellenden in de centrale hal van NHL Hogeschool. Daarna onthult Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân, de zelfgebouwde zonneboot van het team. Na afloop van de presentatie vindt het symposium Solar E-Volutions plaats. Dit symposium, georganiseerd door NHL Hogeschool en Dong Energy Solar Challenge, is gericht op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie.

Sneller dan vorig jaar
Teamcaptain Tim Gorter verdedigt voor de tweede keer de eer van NHL Hogeschool tijdens de Solar Challenge. “We zijn druk bezig met de bouw van de zonneboot. Het is een replica van de wedstrijdboot van 2010, maar gebouwd met lichtere materialen om nog hogere snelheden te halen. Bij het ontwerp zijn we uitgegaan van het aanbod van energie in plaats van proberen te voldoen aan de vraag naar energie. Ik vind het geweldig om dit jaar weer mee te doen. Ons hele team zet zich meer dan honderd procent in en we hopen dan ook erg hoog te eindigen dit jaar.”

Nieuwe technieken en innovatieve ideeën
Vanuit het Kenniscentrum Jachtbouw doet NHL Hogeschool elke twee jaar mee aan de DONG Energy Solar Challenge, voorheen bekend als de Frisian Solar Challenge. Het team bestaat voornamelijk uit studenten van verschillende opleidingen en medewerkers van NHL Hogeschool. Waar eerst het team ieder jaar wisselde van samenstelling, blijft vanaf dit jaar een deel van het team gelijk. Hiermee blijft belangrijke kennis aanwezig en raken de teamleden steeds beter op elkaar ingespeeld. De boten die voorgaande jaren hebben meegedaan aan de race, worden nu gebruikt om nieuwe technieken en innovatieve ideeën op te testen.

Bij dit project zijn studenten van verschillende NHL-opleidingen betrokken. Zo zijn studenten Maritieme Techniek betrokken bij de bouw van de boot en studenten Communication & Multimedia Design verantwoordelijk voor de promotie van het team. Op deze manier krijgen studenten de kans om aan een innovatief en duurzaam project te werken. Duurzame mobiliteit, zoals elektrisch rijden en varen op zonne-energie, is een belangrijk speerpunt van NHL Hogeschool, de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân.

Meer… NHL Hogeschool