CBRB presenteert resultaten van onderzoek naar economisch belang passagiersvaart

In opdracht van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) heeft de Erasmus Universiteit een onderzoek verricht naar het economisch belang van de passagiersvaart inNederland.

De aanleiding voor dit onderzoek is het feit, dat hoewel de passagiersvaart intuïtief een belangrijke bijdrage levert aan het toerisme in Nederland – de rondvaart op de Amsterdamse grachten is zelfs de op één na grootste toeristische attractie van Nederland1 –, er eigenlijk nauwelijks cijfers voorhanden waren over de grootte en economische waarde van de sector.

Het onderzoek is vooral gericht op de dagpassagiersvaart (rondvaarten, dagtochten, evenementen) en de riviercruisevaart (meerdaagse reizen). Daarnaast is ook gekeken naar de chartervaart. Daarbij zijn zowel de directe economische betekenis (economische kengetallen als omzet en aantallen werknemers) als de indirecte economische betekenis (de voorwaartse en achterwaartse effecten) onderzocht. Om tot relevante beleidsaanbevelingen te komen is bovendien een kwalitatieve analyse uitgevoerd in de vorm van een SWOT-analyse.

De resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden op donderdag 15 december 2011 van 12:30 – 15:00 uur aan boord van mps. Marlina Rederij Fortuna Veerweg, t/o Schenkelweg no. 2 3201 LL Spijkenisse

Routebeschrijving

Meer… CBRB