Aanleg Maasvlakte 2 op weg naar eindsprint

Deze week worden de eerste stukken spoor op het nieuwe land van Maasvlakte 2 gelegd. Over tien maanden moeten de eerste treinen over het 12,3 kilometer lange spoor rijden. Voor dit zover is, worden allerlei activiteiten afgerond en opgeleverd. In het najaar van 2012 komt alles samen. Als een soort domino-effect moet alles precies op tijd klaar zijn, om de volgende stap mogelijk te maken. Wanneer eind 2012 de nieuwe zeewering gereed is en voorzien van weg en spoor, kan begin 2013 met het doorgraven van de Yangtzehaven de nieuwe haventoegang geopend worden. Dan is de groeiruimte voor diepzee gebonden activiteiten die de Rotterdamse haven nodig heeft op tijd beschikbaar.

Ruim drie jaar geleden werd gestart met de aanleg van Maasvlakte 2. Inmiddels ligt het meeste zand dat voor de aanleg van de eerste fase nodig is, op zijn plek. Het stadium van grootschalig zand opspuiten uit zee is voorbij. Nu er ruim 200 miljoen m3 zand ligt, heeft de aanleg van de harde zeewering nabij de Maasmond het afgelopen jaar vooral prioriteit gehad van aannemer PUMA (samenwerkingsverband van Boskalis en Van Oord). In 2011 waren alle bouwstromen tegelijk actief en was het spitsuur op Maasvlakte 2. Naast het aanbrengen van zand en steen is de eerste 500 meter diepzeekade opgeleverd en vrij gebaggerd. De eerste klant (Rotterdam World Gateway) heeft beschikking gekregen over zijn terrein. De nieuwe duinen zijn afgewerkt, er zijn wegen en viaducten aangelegd en er is aan nutsinfrastructuur gewerkt. Daarnaast is gestart met de aanleg van de spoorlijn en het aansluiten van de huidige Maasvlakte op Maasvlakte 2. Het project ligt hiermee op schema; in juli 2012 sluit het gat in de opgespoten zanddam en begin 2013 wordt de doorsteek tussen de Yangtzehaven en de nieuwe havenbekkens gemaakt.

Accent op zeewering en infrastructuur
Het accent van de werkzaamheden ligt momenteel op het afmaken van de harde zeewering en de aanleg en aansluiting van infrastructuur. De toegangsvaarweg voor Maasvlakte 2 wordt vanaf 2013 de Yangtzehaven. Het land waar nu nog de Europaweg richting Euromax en MOT overheen loopt, wordt vanaf eind 2012 weggebaggerd. Euromax, Gate en MOT zijn dan alleen nog te bereiken via de nieuwe weg die op Maasvlakte 2 achter de zeewering wordt aangelegd. Omdat de bedrijven in de noordwesthoek van de Maasvlakte optimaal bereikbaar moeten zijn voordat de Yangtzehaven kan worden doorgegraven, wordt zowel vanuit het zuiden als vanuit noorden in hoog tempo weg en spoor aangelegd.

Koelwateruitlaat E.On
Om stijging van de waterspiegel en de temperatuur in het tijdelijke binnenmeer te voorkomen, realiseert PUMA een uitlaat voor het koelwater van energiecentrale E.On. Het binnenmeer ontstaat na sluiting van de buitencontour medio 2012 en wordt weer verbonden met de zee na het doorsteken van de Yangtzehaven begin 2013. Het koelwaterkanaal komt, door een opening in de Europaweg, uit in de Yangtzehaven. Het doorgaand verkeer richting Euromax, MOT en Gate wordt daarom in de periode april tot oktober 2012 over een tijdelijke brug over de Europaweg geleid.

Duinviaduct
De infrastructuur vlak achter de nieuwe zeewering krijgt op termijn drie tot vier ongelijkvloerse kruisingen, ook wel duinviaducten genoemd. Deze leiden het verkeer van de weg op de buitencontour naar de kust of juist naar de bedrijfsterreinen. Deze week wordt het eerste duinviaduct opgeleverd door aannemer M.N.O. Vervat. Deze kruising ontsluit het huidige Distripark in het verlengde van de A15. Spoor en wegen kruisen elkaar ongelijkvloers. Bij de knooppunten lijkt de weg zelfs min of meer ingegraven in de duinen. De keerwanden van het duinviaduct zijn organisch vormgegeven met gewelfde, ronde wanden. De bruggen en viaducten daarentegen zijn robuust en maken met hun stevige industriële vorm en ritme de verbinding met het havengebied. Ook de kleurstelling van het gekleurde beton benadrukt het contrast: de keerwanden zijn uitgevoerd in wit beton, terwijl de bruggen donkergrijs zijn. Zo vormt het duinviaduct niet alleen de verbindende schakel tussen het bestaande havengebied en Maasvlakte 2, maar ook tussen de twee contrastrijke werelden van natuur en haven. Vanaf medio maart 2012 maakt het wegverkeer van en naar de Maasvlakte gebruik van het duinviaduct.

Op het goede spoor
Na een geslaagde test deze zomer en de aanleg van een overweg ter hoogte van het RWG-terrrein, legt onderaannemer BAVO Spoor (BAM Rail en Volker Rail) deze week de eerste meters spoor op het nieuwe land van Maasvlakte 2. De aansluiting op het spoor van de huidige Maasvlakte vindt plaats in de buurt van Railterminal West van ECT. Om dat mogelijk te maken, is in september het spoor op de huidige Maasvlakte 200 uur buiten dienst gesteld. In 2012 volgt nog twee maal een vergelijkbare buitendienststelling. Daarmee kan het Lyondellspoor worden aangepast aan de nieuwe situatie en kunnen tegen het eind van dat jaar treinen rijden over Maasvlakte 2. Zodra het spoor is gerealiseerd, kan aannemer PUMA de ‘doorsteek’ maken tussen de Yangtzehaven en de havenbekkens van Maasvlakte 2. Op Maasvlakte 2 krijgt het spoorvervoer alle ruimte om te groeien. Momenteel verlaat circa negen procent van alle containers de haven over het spoor. Dat moet vanaf de Maasvlakte in de toekomst 20 procent worden.

Zeewering
De harde zeewering die de noordkant van Maasvlakte 2 beschermt, vordert gestaag. In november is het ‘natte’ werk onder water afgerond. De Blockbuster werkt ondertussen stug door aan de blokkendam die half februari 2012 het vaste land bereikt. Naast de blokkendam wordt de harde zeewering ook bekleed met klei aan de binnenzijde en een klein stukje op de huidige top. Daarna worden stenen bijgestort om zo het stenig duin te creëren. De tweede laag klei wordt in het voorjaar aangebracht, waarna het gras op het duin wordt ingezaaid. In april 2012 de harde zeewering op aan het Havenbedrijf.

De zeewering in het zuidwesten krijgt de aanblik alsof deze natuurlijk is ontstaan. Een breed zandstrand met daarachter een duinenrij. Net als op de huidige Maasvlakte krijgt de natuur hier alle ruimte en biedt het zeven kilometer lange strand plaats voor iedereen. Het noordelijke deel is gereserveerd voor de sporters, het zuidelijke deel voor badgasten en hier tussenin is ruimte voor de naaktrecreanten. Vanaf mei 2012 is het eerste deel van het nieuwe strand langs Maasvlakte 2 klaar om er te wandelen, zwemmen en zonnen. Het sportstrand wordt in mei 2013 in gebruik genomen.

Cijfers zeewering*

Onderdeel Gereed

2010

Gereed

2011

Gereed

2012

Zand (opgespoten) 75% 85% 95%
Stenen onder water 50% 100% 100%
Blokkendam Gestart 80% 100%
Stenig duin 0% 10% 100%
Recreatiestrand 55% 80% 100%

*Geen exacte percentages

Vooruitblik
Met drie jaar bouwen achter de rug en minder dan twee jaar tot het eerste schip aan de kade ligt, is de aanleg van Maasvlakte 2 ruim over de helft. Waar het in 2011 vooral over afstanden en volumes ging, komt in 2012 alles samen: de zeewering wordt gesloten en de infrastructuur aangesloten om zo de toegang voor de scheepvaart via de Yangtzehaven te kunnen openen. Beide klanten (RWG en APM Terminals) bouwen in 2012 aan hun terminal om deze in 2014 in gebruik te nemen. Naar verwachting zitten de bestaande containerterminals in Rotterdam dan aan hun maximumcapaciteit.

Planning 2012

Onderdeel Timing
Oplevering harde zeewering Voorjaar 2012
Opening badstrand Voorjaar 2012
Zeewering sluiten Juli 2012
Openbare infrastructuur in gebruik Najaar 2012
Start doorgraven Yangtzehaven Najaar 2012

FutureLand
Informatiecentrum FutureLand over de aanleg van Maasvlakte 2 wordt goed bezocht. Onlangs ontving het gratis informatiecentrum de 300.000ste bezoeker. Ook de FutureLand Express, een treintje waarmee men voor € 5,50 per persoon een rondrit van een uur over het nieuwe land kan maken, is succesvol. Sinds het eind juni 2010 begon te rijden, maakten al zo’n ruim 35.000 mensen er een rit mee naar het nieuwe land. FutureLand is open voor publiek sinds 1 mei 2009. Koningin Beatrix was kort voor de opening de eerste bezoeker.

Meer…Futureland