Studie en praktijkproef voor oplossing zoutlek Volkerak-Haringvliet wint RWS-award

Deltares en DHV hebben de RWS-award Kennis gewonnen voor het project “Ontwerpstudie en praktijkproef zoutlekbeperking Volkeraksluizen” voor de oplossing van het zoutlek Volkerak-Haringvliet. Dit werd vrijdag 25 november bekendgemaakt tijdens de Rijkswaterstaat Marktdag 2011. De Rijkswaterstaat Award is een jaarlijkse onderscheiding voor opdrachtnemers die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Er zijn plannen om het Volkerak-Zoommeer zout te maken. Het zout maken van het Volkerak-Zoommeer, in combinatie met de herintroductie van een beperkt getij, zou de oplossing zijn voor het waterkwaliteitsprobleem (blauwalg) op het meer en de basis leggen voor een duurzaam en gezond ecologisch systeem.

De Volkeraksluizen liggen tussen het Volkerak-Zoommeer, het Hollandsch Diep en Haringvliet, en zijn de drukst bevaren binnenvaartsluizen van Europa. Bij het schutten van de schepen in de Volkeraksluizen ontstaat er een zoutlek. Uit onderzoek blijkt dat wanneer het zoutlek beperkt blijft tot 20kg/s, de chlorideconcentratie in het zoete Haringvliet en Hollandsch Diep voldoende laag blijft voor de zoetwaterinnamepunten. Dit water wordt gebruikt voor onder meer drinkwatervoorziening en landbouw. Zonder enige maatregelen zou het zoutlek door de Volkeraksluizen na verzilting van het Volkerak-Zoommeer ongeveer 480 kg/s zijn.

Deltares heeft bekeken welke maatregelen effectief zouden zijn om dit te voorkomen. Een bellenscherm in combinatie met een waterscherm, een drempel en gebruik van “lekkende ebdeuren” in een sluis vormen samen voldoende bescherming tegen het weglekken van zout vanuit het Volkerak-Zoommeer naar het Haringvliet en Hollandsch Diep. DHV heeft voor deze maatregelen de praktische inpassing in de sluizen ontworpen.

Bron: DHV/Deltares