Fugro: solide gang van zaken

Fugro verwacht dat, afgezien van onvoorziene omstandigheden, de nettowinst na belastingen over geheel 2011 zal uitkomen op ten minste EUR 260 miljoen.

In deze winstverwachting is geen rekening gehouden met de mutatie in de reële waarde van Fugro’s deelname in Electromagnetic Geoservices ASA (EMGS). Op basis van de huidige koers van het aandeel EMGS zou dit belang zo’n EUR 7 miljoen in waarde zijn toegenomen. Het nettoresultaat na belastingen van Fugro over 2010 bedroeg EUR 272,2 miljoen inclusief een positieve bijdrage van EUR 16 miljoen uit de eerder in 2011 geconverteerde lening aan EMGS.

Naar verwachting zal de omzet over het gehele jaar toenemen tot rond EUR 2.500 miljoen (2010: EUR 2.280,4 miljoen). Van de omzettoename met zo’n 11% is circa 8% het gevolg van autonome groei. De bijdrage uit acquisities zal circa 7% bedragen en de omzet wordt met zo’n 4% negatief beïnvloed door valuta effecten.

Gang van zaken
De wereldwijde economische onzekerheden die de gang van zaken eerder dit jaar kenmerkten, hebben zich ook in de afgelopen maanden voortgezet en resulteren in een vertraging van het herstel van economische groei in regio’s zoals West-Europa en Noord-Amerika. De vraag naar energie blijft wereldwijd hoog, hetgeen tot uiting komt in de olieprijs, die zich handhaaft boven USD 100 per vat (Brent).

Investeringen in olie- en gaswinning en in alternatieve energie zoals windmolenparken op zee nemen wereldwijd toe, hetgeen leidt tot een goede vraag naar daaraan gerelateerde diensten. Wel is in enkele segmenten sprake van overcapaciteit, onder andere doordat het hervatten van werkzaamheden in de Golf van Mexico traag verloopt. Naar verwachting zal het evenwicht tussen vraag en aanbod in de betreffende segmenten, waaronder seismisch onderzoek op zee, zich in de loop van volgend jaar herstellen.

In de divisie Geotechniek tonen de activiteiten op zee een goed herstel na een zwakker begin van het jaar. De geotechnische vloot, inclusief de Fugro Synergy heeft in de komende periode een goed gevulde orderportefeuille. Op het land worden moeilijke marktomstandigheden in West-Europa en de Verenigde Staten gecompenseerd door een voorspoedige gang van zaken in het Verre Oosten en Brazilië.

Binnen de Survey divisie continueren diensten zoals positionering op zee en zeebodemkartering de sterke bijdrage aan omzet en resultaat. De aan installatie- en constructiewerk op zee gerelateerde diensten hebben te maken met een matige bezetting in het Midden-Oosten en delen van Azië. In Brazilië zijn inmiddels alle voor de langere termijn door derden ter beschikking gestelde schepen voor de nieuwe ROV-projecten operationeel.

De survey activiteiten op land voor energieprojecten (zoals LNG faciliteiten in Australië en schaliegas in het zuiden van de Verenigde Staten) ontwikkelen zich voorspoedig. Daarentegen verzwakt de vraag voor dit soort diensten door teruglopende overheidsbestedingen.

In de Geoscience divisie verlopen de zaken voorspoedig voor de geologische en informatieverwerkingsdiensten. Geofysisch onderzoek vanuit de lucht vertoont een goed herstel, mede door een grotere betrokkenheid bij het zoeken naar olie en gas op land. Bij seismisch onderzoek op zee is er door de bestaande overcapaciteit in de markt druk op de prijzen voor contractwerk. Het multi-client seismisch onderzoek op zee verloopt conform verwachting, waarbij het uiteindelijke resultaat mede zal afhangen van de gebruikelijke jaareinde rally in de verkopen van dit soort gegevens.

Gezien de huidige marktomstandigheden bevindt de werkvoorraad zich op een goed niveau. Met name door de overnames in 2011 is er een toename ten opzichte van de werkvoorraad in dezelfde periode in het voorgaande jaar.

Financiële positie
De financiële positie van Fugro is gezond met een eigen vermogen van circa EUR 1,5 miljard en een netto rentedragend vreemd vermogen van circa EUR 1,3 miljard. De gearing bedraagt circa 83%. De hogere gearing wordt mede veroorzaakt door de financiering van de overnames in 2011 en de inkoop van eigen aandelen voor dekking van het optieprogramma. Verwacht wordt dat de gearing in de loop van 2012 weer op een lager niveau zal komen.

De langetermijnherfinanciering is volledig afgerond. Naast de nieuwe US Private Placement (USPP) leningen, waarbij een totaal bedrag van omgerekend USD 909 miljoen werd zeker gesteld, is met acht banken een overeenkomst getekend voor gecommitteerde leningsfaciliteiten met een looptijd van vijf jaar. Het totaalbedrag van deze bilaterale overeenkomsten met de banken bedraagt EUR 775 miljoen.

De toekomstige kasstromen en de zeker gestelde faciliteiten zijn ruimschoots voldoende om geplande investeringen en mogelijke overnames in de komende jaren te financieren.

OBN
De koopovereenkomst inzake SeaBird Technologies AS en Seabed Navigation Co Ltd., waarbij de Ocean Bottom Nodes (OBN) activiteiten van SeaBird Exploration PLC worden verkregen, bevindt zich in een afrondend stadium. Fugro zal op vrijdag 9 maart 2012 de definitieve jaarcijfers over het gehele jaar 2011 publiceren.

Meer… Fugro