Jumbo kiest voor bewapende beveiliging

Jumbo Shipping VOF regelt bewapende particuliere beveiliging voor haar zware-lading-schepen in piratengebieden
Jumbo Shipping in Rotterdam gaat over tot het instellen van eigen bewapende beveiliging voor haar schepen. Deze bewapende beveiliging wordt uitgevoerd door een particuliere beveiligingsfirma.

Jumbo Shipping volgt daarmee het voorbeeld van de firma Vroon in Breskens, aldus Arnold van der Heul namens Jumbo.

De overheid weigert tot op heden bewapende particuliere beveiligers toe te staan op schepen onder Nederlandse vlag. Nederland is daarbij een uitzondering geworden in maritiem Europees verband. De aankondiging en oproep van Firma Vroon uit Breskens aan Nederlandse reders tot “burgerlijke ongehoorzaamheid” wordt door Jumbo dan ook van harte en volledig ondersteund.

Onaanvaardbare impasse
Jumbo vindt dat de huidige al drie jaar durende impasse totaal onaanvaardbaar is. Er worden daardoor onnodige en overbodige veiligheidsrisico’s ten aanzien van opvarenden, schip en lading genomen.

De mogelijkheden voor toewijzing van bewapende Nederlandse militairen zijn zeer onzeker vanwege allereerst de onduidelijkheid over de beschikbaarheid en de capaciteit bij Ministerie van Defensie. Bovendien is de aanmeldingstijd bij het Ministerie van Defensie thans zes weken. Dat is voor de meeste reders onmogelijk.

Het gebeurt immers vaak dat een geplande scheepsreis wordt gewijzigd. Daardoor zijn voor de bedoelde aanmelding slechts enkele dagen beschikbaar. Dit doet zich bijvoorbeeld voor als een schip dat aanwezig is in Dubai in plaats van naar China te varen geïnstrueerd wordt terug te keren naar Europa.

Daarbij komt dat er absolute onduidelijkheid bestaat ten aanzien over de door de overheid en het Ministerie van Defensie gehanteerde criteria ten aanzien van de toewijzing van Nederlandse militairen. Het Ministerie van Defensie weigert het begrip ‘kwetsbaar” of “zeer kwetsbaar” te preciseren onder het mom van geheimhouding.

Tenslotte heeft onderzoek heeft aangetoond dat particuliere beveiliging slechts een fractie kost van de bedragen die het Ministerie van Defensie reders oplegt, te weten circa 200.000 Euro per toewijzing.

Jumbo doet met klem een beroep op de Nederlandse overheid haar beleid om te wijzigen en de door reders te regelen bewapende particuliere beveiliging toe te laten. Het is niet uitsluitend de overheid die zich moet houden aan de toepasselijke geweldinstructies ten aanzien van beveiliging en piraterijbestrijding. Ook reders met particuliere beveiligers zijn zeer wel in staat diezelfde geweldinstructies te hanteren en daar strikt en stipt mee om te gaan.

Meer… Jumbo Shipping