Nieuw wereldwijd benchmarkonderzoek gepresenteerd door International SOS: Zorgplicht medewerkers essentieel voor zakelijke stabiliteit

• Vorig jaar stuurde 95% van de bedrijven medewerkers op zakenreis naar risicogebieden
• De snelgroeiende en kansrijke BRIC-landen behoren tot de grootste risicogebieden
• Zorg om de gezondheid, bescherming en veiligheid van medewerkers heeft prioriteit, maar bedrijven zien steeds meer in dat zorgplicht en goede voorbereiding ook een positieve financiële invloed hebben

Vandaag maakt International SOS, toonaangevend op het gebied van internationale medische hulp en veiligheid, de uitkomst bekend van een wereldwijd benchmarkonderzoek naar de zorg die bedrijven hun medewerkers in het buitenland bieden.[1] International SOS deed het afgelopen jaar onderzoek onder meer dan 600 internationale bedrijven, en bijna alle bedrijven (95%) stuurden medewerkers op zakenreis naar risicogebieden. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat anarchie, terrorisme, maatschappelijke onrust, en pandemieën behoren tot de 20 grootste risico´s voor medewerkers in het buitenland. Het hoge percentage medewerkers in risicogebieden benadrukt de noodzaak voor bedrijven om te evalueren of de geboden veiligheid en medische voorzieningen toereikend zijn.

Ondanks deze toenemende vereisten wist een verbazingwekkend groot gedeelte (een derde) van de ondervraagde bedrijven niet of de bedrijven waarin zij actief zijn een wettelijke zorgplicht hadden.

Een andere interessante uitkomst van het onderzoek is dat onder de 20 grootste risicogebieden zoals ervaren door medewerkers ook belangrijke groeimarkten vallen. Mexico werd gezien als nummer één risicogebied en alle BRIC-landen stonden in de top 20: India (5), China (8), Rusland (14) en Brazilië (16).

Vier van de tien grootste risico’s waren gezondheidsrisico’s: ziekte, gebrek aan degelijke medische zorg, besmettelijke ziektes en infecties. Ondanks de juridische consequenties en medische kosten van dergelijke incidenten zagen bedrijven hun zorgplicht nog steeds voornamelijk als een ethische kwestie. Zorgen voor de gezondheid, veiligheid en bescherming van reizende medewerkers en ‘het juiste doen’ waren belangrijker argumenten om te voldoen aan de zorgplicht dan het voorkomen van extra kosten en juridische consequenties.

“Wij willen bedrijven, waaronder de Fortune Global 500, helpen een effectieve aanpak voor de zorgplicht te implementeren. Ons onderzoek wijst uit dat deze aanpak een duidelijke invloed heeft op commercieel succes, maar helaas is het bewustzijn onder topmanagers en de voornaamste belanghebbenden nog niet altijd op het gewenste niveau”, aldus Arnaud Vaissié, medeoprichter, voorzitter en president-directeur van International SOS. “Het wereldwijde benchmarkonderzoek benadrukt de noodzaak dat bedrijven hun medewerkers en hun onderneming preventief beschermen.”

Het onderzoek wijst verder uit dat er per branche interessante verschillen zijn in het soort problemen waar bedrijven voor worden gesteld. Zo geeft de ICT-branche aan dat er problemen zijn met opportunistische criminaliteit, ziekte op reis, verkeersongevallen en vertragingen. De bouwsector en de onroerendgoedsector krijgen meer te maken met anarchie, geweldsmisdrijven en de georganiseerde misdaad. De energiesector en de natuurlijke grondstoffensector maken zich voornamelijk zorgen over afgelegen werklocaties, taal- en cultuurverschillen en verkeersongevallen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bedrijven binnen de sectoren luchtvaart, defensie en natuurlijke energie ver boven de zorgplicht-benchmark uitkwamen. Bedrijven binnen de sectoren onderwijs, bouw en onroerend goed scoorden daarentegen onder het gemiddelde.

U kunt een eigen exemplaar van het onderzoek ontvangen door zich te registeren op: International SOS