Winnaars verkiezing Ingenieur van het Jaar en De Vernufteling bekendgemaakt

Tijdens de succesvolle bijeenkomst, de Dag van de Ingenieur, die op 3 november 2011 heeft plaatsgevonden, is Michaël Lansbergen (38) verkozen tot Ingenieur van Jaar. Winnaar van De Vernufteling is ingenieursbureau LBP|Sight.

Winnaar van De Vernufteling is Ingenieursbureau LBP|Sight. Deze prijs, voor het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project in het afgelopen jaar, is een initiatief van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA, technologietijdschrift ‘De Ingenieur’ en brancheorganisatie NLingenieurs. Voor het vernieuwde Scheepvaartmuseum in Amsterdam bedacht het ingenieursbureau een akoestische vloer van terracottategels. Door de overkapping van de binnenplaats dreigde daar bij veel publiek een geluidssoep. Maar door gleuven in de vloer aan te brengen die uitmonden in een akoestische spouw, is de nagalmtijd sterk gereduceerd. Volgens de jury van De Vernufteling, onder voorzitterschap van kunstenaar/futuroloog Rudolf Das, heeft LBP|Sight een unieke oplossing bedacht die bovendien esthetisch volledig thuishoort bij het interieur van het museum.

Winnaar van De Vernufteling Publieksprijs is Grontmij met het duurzame kantoorgebouw in de vorm van een callabloem/aronskelk in het Chinese Wuhan. De Jury van De Vernufteling noemt dit gebouw een show case van Nederlandse expertise, waarbij allerhande toepassingen van duurzame energie vernuftig in het ontwerp zijn geïntegreerd.

Meer… KIVI NIRIA