Bodewes Binnenvaart en MAN Rollo vergevorderd in ontwikkeling LNG voortgestuwd Binnenvaarttanker concept

Een wereldprimeur in ontwikkeling, nooit eerder is een binnenvaarttanker gebouwd met 100 % LNG (Liquefied Natural Gas) aandrijving. Momenteel zijn er voor drie verschillende projecten aanbevelingen ingediend voor Europese goedkeuring. Voor één ervan gingen Bodewes Binnenvaart B.V. (onderdeel van DAMEN Shipyards Group), Alewijnse en MAN Rollo B.V. een samenwerking aan. LNG-generatorsets vormen de kern van de unieke 100% LNG-aandrijflijn van de te bouwen binnenvaarttanker. MAN Rollo is de leverancier.

Het LNG-electrische voorstuwingsconcept speelt qua verbruik en onderhoud optimaal in op de variërende vermogensvraag van een binnenvaarttanker. Het schip maakt straks bovendien voor de ladingverwarming gebruik van het WKK-bedrijf van de generatorsets, zodat nóg efficiënter wordt omgegaan met de opgewekte energie. Het innovatieve LNG-concept levert daardoor een zo kosteneffectief mogelijke operatie op.

Damen-dochter Bodewes uit Millingen a/d Rijn koos MAN Rollo als partner voor de aandrijflijn in dit project vanwege de hoge brandstofefficiëntie van de MAN-gasmotoren en hun bewezen betrouwbaarheid. De brede range van de beschikbare MAN-gasmotoren maakt ze daarnaast zeer geschikt voor conceptvariaties. Ook het service-netwerk en de ervaring van MAN Rollo op het gebied van gasmotoren speelde een voorname rol bij de keuze.

Met de LNG-generatorsets (1335 kW vermogen verdeeld over 3 hoofdgeneratorsets en 1 havenset) die bij de te bouwen binnenvaarttanker worden toegepast, biedt MAN Rollo de markt een oplossing voor de toenemende vraag naar LNG-voortstuwing. Die vraag is gedreven door de verwachtte toekomstige CCNRIII en IV emissierichtlijnen. MAN Rollo kan LNG/CNG – elektrische aandrijfoplossingen bieden van 34 – 3.000 kW geïnstalleerd vermogen.

MAN Rollo is te vinden op stand 1204 in Hal 1 op het Pon-plein tijdens Europoort 2011. Europoort 2011 vindt plaats van 8 tot 11 November in Ahoy Rotterdam.

Meer… MAN Rollo