Summa Group/VTTI bouwt grote olieterminal in Rotterdamse haven

Vandaag, 20 oktober woonden de Russische president Dmitry Medvedev en de Nederlandse premier Mark Rutte de ceremonie bij waarin een langdurige overeenkomst tussen het Havenbedrijf Rotterdam N.V. en Shtandart TT B.V. werd ondertekend. Aandeelhouders van Shtandart TT B.V. zijn de Summa Group (75%) en het Nederlandse VTTI B.V. (25%).

De overeenkomst werd ondertekend door de bestuursvoorzitter van de Summa Group Ziyavudin Magomedov en de presidentent-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Hans Smits en betreft de bouw en exploitatie van een nieuwe grote terminal voor ruwe olie en olieproducten (Tank Terminal Europoort West, TEW) in het havengebied. VTTI president-directeur Rob Nijst was bij de ondertekening aanwezig.

Tegen het eind van 2010 is het Havenbedrijf Rotterdam een ‘open assessment procedure’ gestart om een bedrijf te selecteren voor de bouw en exploitatie van een nieuwe terminal op een terrein van in totaal 55 hectare. De procedure leidde tot een keuze voor Shtandart TT, dat ongeveer 3 miljoen kubieke meters opslagcapaciteit gaat bouwen voor ruwe olie, type ‘Urals’, en olieproducten. De investeringen belopen naar verwachting 1 miljard dollar. De nieuwe terminal zal functioneren als een “open hub terminal’ en creëert hierdoor een handelsplatform voor ruwe olie van het ‘Urals’ type.

De olie komt voornamelijjk via Primorsk naar Rotterdam in ijsklasse tankers. Er wordt voorzien dat de nieuwe terminal in de toekomst ook ruwe olie vanuit andere Baltische havens zal ontvangen. Regionale en locale raffinaderijen, evenals andere marktpartijen, kunnen de Urals olie ex-tank of FOB Rotterdam kopen. Deze nieuwe ontwikkeling versterkt het belang van de Rotterdamse haven als een leidend logistiek centrum voor de internationale oliehandel.

Na de vergunning- en ontwerpfase, kan de bouw naar verwachting in 2013 beginnen, uitmondend in een start van de operaties in 2015.

Meer… Port of Rotterdam