Annemieke Bes stopt met zeilen in Kernploeg

Zeilster Annemieke Bes (33) heeft aangegeven niet meer uit te willen komen voor de Delta Lloyd Kernploeg van het Watersportverbond. Bes was onderdeel van het matchrace team van de Kernploeg bestaande uit zes zeilsters, onder leiding van matchrace Kernploegcoach Mikael Lundh.

Bes, die bijna tien jaar namens het Watersportverbond op het hoogste niveau uitkwam in vele internationale wedstrijden, vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van 2004 in Athene en 2008 in China in de Yngling klasse. In deze boot, voor drie zeilsters, werd Bes in 2004 samen met Annelies Thies en Petronella de Jong 4de. In 2008 veroverde Annemieke Bes samen met Mandy Mulder en Merel Witteveen het Olympische zilver in de Yngling klasse in China.

In de nieuwe matchrace discipline won Bes samen met Renée Groeneveld en Brechtje van der Werf een aantal wereldbekerwedstrijden. In 2009 Sail for Gold (Weymouth) en in 2010 de Prinses Sofia Regatta (Palma, Spanje). In 2011 won Annemieke Bes de Delta Lloyd Regatta (Medemblik, Nederland). In dit geval samen met Renée Groeneveld en Mijke Lievens.

Kernploegcoach Mikael Lundh betreurt het vertrek van Bes. “Ik vind het heel jammer dat ze opgeeft. Niemand wil dat. We hebben een team van zeilsters en een coach-gestuurd programma met een heldere en eenvoudige visie. Die luidt als volgt: Voor elk evenement kiest de bond de sterkste combinatie voor dat specifieke moment. De laatste evenementen zat Annemieke daar niet altijd bij. Zoals gezegd, wij vinden het heel jammer maar wij moeten verder. We zijn nu in Miami aan het trainen tegen de beste teams van de wereld. De resultaten worden steeds beter en ons programma staat vast.”

Sinds dit voorjaar is de Zuid-Afrikaan Ian Ainslie hoofdcoach van de Delta Lloyd Kernploeg. Ainslie reageert als volgt. “Het is teleurstellend om dit te moeten horen. Annemieke heeft zoveel geïnvesteerd in het Watersportverbond, het team en het programma. Het is zonde dat we een sporter met zoveel ervaring en statuur zullen moeten missen. We respecteren haar beslissing maar de bond kiest voor coach-gestuurde programma’s met zoveel mogelijk onderlinge competitie.”

Meer… Watersportverbond