Duikers vegen sluis schoon

‘Het lijkt de bevrijding wel’, roept één van de toegestroomde toeschouwers enthousiast. ‘Toen kwamen de Canadezen ook zo binnen.’ 4 MB softtops zijn zojuist het terrein bij de sluis van Peelo opgereden. Een peloton luchtmobielers van 11 Geniecompagnie verkent en beveiligt onmiddellijk routineus de omgeving.

“We hebben een tip gekregen dat er iets in de sluis gedumpt is”, vertelt opvolgend pelotonscommandant sergeant-majoor Marcel nadat het teken ‘all clear’ is gegeven. “We vermoeden een koffer geld of wapens.” De sluiswachter wordt ondervraagd, maar blijkt weinig hulp te kunnen bieden. Terwijl de omgeving nauwlettend in de gaten wordt gehouden, valt het besluit de duikers in te zetten.

Activiteit
Genieduikers zijn opgeleid om bijvoorbeeld kanalen, bruggen en sluizen te onderzoeken op explosieven. Terwijl hun collega’s met behulp van spiegels en ander gereedschap de boven water gelegen wand en sluisdeuren controleren op onder andere Improvised Explosive Devices, maken de duikers zich vast klaar. Even later plonzen ze het donkere water in.

Meer… Ministerie van Defensie