Van Oord krijgt prijs voor Work Safe-programma

De International Association of Dredging Companies (IADC) heeft het Work Safe-programma van Van Oord onderscheiden met de Safety Award 2011. Work Safe is een omvangrijk programma om de algehele veiligheid te verbeteren, dat tot stand is gekomen naar aanleiding van een inventarisatie van alle arbeidsongevallen die zich de afgelopen jaren bij Van Oord hebben voorgedaan.

Bij de uitreiking van de prijs door René Kolman en Koos van Oord, respectievelijk secretaris-generaal en voorzitter van de IADC, zei CEO Pieter van Oord: “Het is een enorme eer voor ons bedrijf dat de IADC de Safety Award aan ons heeft toegekend. Van Oord is trots op de vindingrijkheid waarmee wij omgaan met de uitdagingen in de waterbouw en op de creativiteit waarmee wij innovatieve en duurzame oplossingen proberen te vinden voor wereldwijde maritieme uitdagingen. Deze zelfde aanpak hanteren wij ook op het gebied van veiligheid. Deze prijs is niet toegekend voor een bepaald project maar voor een allesomvattend veiligheidssysteem, dat wij het afgelopen jaar in onze organisatie hebben ingevoerd.

Eerst is de werknemers gevraagd welke vragen zij zichzelf zouden moeten stellen om hun eigen werkomgeving zo veilig mogelijk te maken. Dus, bijvoorbeeld, wat moet je in het kader van veiligheid doen en wat vooral niet. De Work Safe-regels zijn gebaseerd op hun antwoorden en op een analyse van de meest voorkomende soorten ongevallen tijdens baggerprojecten. Hieruit zijn allerlei lessen getrokken. Op die manier kunnen we nu en in de toekomst nog veiliger werken.

In het Work Safe-systeem komt elk proces afzonderlijk aan de orde. Er is een lijst met instructies opgesteld voor de veiligheidsaspecten van iedere specifieke operatie. Deze veiligheidsrichtlijnen gelden voor alle bagger- en waterbouwprojecten van Van Oord en haar onderaannemers. En de resultaten zijn bemoedigend: sinds 2010 is er al een daling van het aantal incidenten op het werk geconstateerd.”

Meer… International Association of Dredging Companies