Feestelijke doop valpijpschip Stornes

Van Oord’s nieuwe flexibele valpijpschip Stornes is op 24 september gedoopt. Het evenement vond plaats aan de Wilhelminakade in Rotterdam temidden van honderden gasten en medewerkers. De ceremonie werd verricht door mevrouw J. van Vonno, echtgenote van oud-commissaris W. van Vonno.

De Stornes is een zeegaand schip dat vooral wordt ingezet in de olie- en gasindustrie voor de zeer accurate bescherming van onder andere pijpleidingen en kabels tot een diepte tot 2.000 m. Het schip is het derde en met een laadcapaciteit van 27.000 ton ook het grootste flexibele valpijpschip in de Van Oord-vloot. Het schip is gebouwd op de CIMC Raffles werf in Yantai, China, waar het op 20 augustus 2010 te water is gelaten.

De naam Stornes is in lijn met de traditie van de valpijpschepen in de Van Oord vloot (Tertnes, Nordnes). Een nes is een oud woord voor een landtong in het Nederlands maar ook in het Noors. Stor is het Noorse woord voor groot. Stornes betekent dus letterlijk ‘Grote landtong’. De bouw van de Stornes maakt deel uit van Van Oord’s omvangrijke investeringsprogramma voor de periode 2011- 2015 ter grootte van bijna EUR 1 miljard.

Hoofdkenmerken
Naam Stornes
Type flexible fallpipe vessel
Lengte 175 m
Breedte 26 m
Totaal geïnstalleerd vermogen 16.182 kW
Laadcapaciteit 27.000 ton

Wereldwijd blijft de vraag naar energie toenemen als gevolg van een groei van de wereldeconomie en –bevolking. De benodigde offshore infrastructuur voor het transport van fossiele brandstoffen wordt voortdurend verbeterd en uitgebreid. Met de ingebruikname van dit schip versterkt Van Oord haar positie als toonaangevende aannemer in de offshore markt.

Meer… Van Oord