Imtech verkrijgt Predicaat ‘Koninklijk’ (Royal Imtech)

 

Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in Europa en op de mondiale maritieme markt) maakt bekend dat Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden heeft besloten het recht tot het voeren van het Predicaat ‘Koninklijk’ aan Imtech N.V. te verlenen. Dit bijzondere Predicaat wordt vandaag uitgereikt door de heer J. (Jan) Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid Holland, in aanwezigheid van de heer A. (Ahmed) Aboutaleb, Burgemeester van Rotterdam. Royal Imtech is hiermee een feit.

René van der Bruggen, CEO Imtech: ‘Uiteraard zijn we trots op het feit dat we ons ‘Royal Imtech’ mogen noemen. Het vormt de bekroning van 150 jaar ondernemerschap en vooral van de enorme groei van activiteiten die we de laatste 20 jaar hebben meegemaakt. Van een Nederlands bedrijf dat 150 jaar geleden werd opgericht, zijn we gegroeid naar één van de sterkste Europese spelers in de markt van technische dienstverlening en bezitten we een top-5 positie op de mondiale maritieme markt. Onze 27.000 medewerkers werken voor meer dan 21.000 klanten. Meer dan 25% van onze opbrengsten komt voort uit slimme, ‘groene’ technologie in gebouwen, de industrie, op de markt van traffic & infra en de mondiale maritieme markt. Onze opbrengsten (omzet) bedragen ruim 4,5 miljard euro en voor 2015 hebben we een ambitieuze groeistrategie die moet leiden tot opbrengsten van 8 miljard euro. Het Predicaat ‘Koninklijk’ past prima in deze groeistrategie. Royal Imtech symboliseert respect, waardering en vertrouwen van al onze stakeholders: klanten, medewerkers, beleggers, zakenpartners en iedereen waarmee we samenwerken.’

Wat houdt het Predicaat ‘Koninklijk’ in?

Het Predicaat ‘Koninklijk’ is een onderscheiding die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen. Het Predicaat Koninklijk is in 1806 voor het eerst verleend door Koning Lodewijk Napoleon aan de toenmalige Staatsdrukkerij en aan de Nederlandse Marine.

Om in aanmerking te komen, moet een onderneming minimaal 100 jaar oud zijn en wat betreft aard, omvang en betrouwbaarheid aanzien hebben en op zijn gebied in Nederland een eerste of een zeer vooraanstaande plaats innemen, bij voorkeur met een internationale uitstraling. Hierbij wordt mede rekening gehouden met de grootte van het bedrijf, het aantal werknemers en de omzet. De bedrijfsvoering dient onberispelijk te zijn. De onderneming, bestuursleden en commissarissen moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn. Alleen de Koningin kan het predicaat toekennen. Het Predicaat is strikt op naam en betekent dat de organisatie het predicaat ‘Koninklijk’ mag toevoegen aan de naam en de Koninklijke Kroon in het logo mag opnemen. In de regel onderscheidt de Koningin niet meer dan één organisatie per branche.

Rijke geschiedenis met technologie in de ‘hoofdrol’

Vorig jaar heeft Imtech haar 150-jarig bestaan gevierd. Het was toen exact 150 jaar geleden dat de zeekapitein Jan Jacob van Rietschoten zijn carrière op de grote vaart beëindigde en in 1860 begon als zelfstandig scheepstakelaar in Rotterdam. Als één van de eerste in Europa zette hij stoom in voor het laden en lossen van schepen. Dit vormde het begin van Van Rietschoten & Houwens, een innovatieve Nederlandse technische onderneming die de basis vormde voor het huidige Imtech. Tegelijkertijd markeert dit de rijke geschiedenis van Imtech met technologie in de ‘hoofdrol’. Vanaf de eerste elektrische spoorbaan (1888), de eerste basisautomatisering aan boord van schepen (1930), de uitvinding van energiebesparende warmte-/krachtkoppeling en decentrale energiecentrales (1935), de eerste toepassing van analoge computers voor wetenschappelijk onderzoek (1963) tot anno 2011 met ‘groene’ gebouwen, schepen, datacenters en hightech energiecentrales als voorbeelden.

Van 7.000 naar 27.000 medewerkers

In 1967 werd Van Rietschoten & Houwens overgenomen door Internatio. Internatio (opgericht in 1863) en Müller (opgericht in 1878) speelden een beslissende rol in het ontstaan van Imtech. In 1970 besloten ze te fuseren tot Internatio-Müller N.V. De periode die volgde kenmerkte zich door vele overnames. Rond 1990 bestond Internatio-Müller (IM) uit een conglomeraat van meer dan 100 bedrijven, waarvan er zo’n 35 in techniek waren gespecialiseerd, waaronder Van Rietschoten & Houwens. Deze technische ondernemingen werden in 1993 gebundeld tot Internatio-Müller Techniek, ofwel Imtech. In 2000 besloot Internatio-Müller de niet-technologische activiteiten af te stoten en zich volledig te concentreren op één strategische kernactiviteit: technologie. In 2001 gaat Internatio-Müller verder onder de naam Imtech en ontstaat er een nieuw en ambitieus beursfonds aan de Euronext in Amsterdam.

Het Imtech van nu

Imtech groeide, zowel autonoom als door middel van een groot aantal acquisities, van 7.000 medewerkers (opbrengsten 350 miljoen euro) in 1993 naar 27.000 medewerkers (opbrengsten ruim 4,5 miljard euro) anno nu. Hiermee behoort Imtech tot de grootste bedrijven van Nederland. Imtech kenmerkt zich door sterke marktposities in Noordwest Europa en op de mondiale maritieme markt. Imtech biedt complete technische dienstverlening aan ruim 21.000 klanten. De activiteiten zijn gericht op gebouwen, de industrie, de markt van traffic & infra en – zoals genoemd – de maritieme markt. Imtech is een koploper op het gebied van ‘groene’ technologie. Ruim 25% van de totale opbrengsten is gerelateerd aan duurzame technologische oplossingen.

Uitreiking van het Predicaat ‘Koninklijk’ vindt in Rotterdam plaats

De uitreiking van het Predicaat ‘Koninklijk’ wordt gevierd in onze maritieme werkplaats aan de Sluisjesdijk in Rotterdam, in welke plaats Imtech ook statutair gevestigd is. In Rotterdam is Imtech één van de grootste werkgevers met ruim 1.500 medewerkers. De motivatie voor de uitreikingslocatie ligt in het feit dat we de Rotterdamse ‘handen uit de mouwen’ werkwijze van Imtech hiermee tot uiting willen brengen. Bovendien is Imtech 150 jaar geleden in Rotterdam, in de maritieme markt, gestart. Daarmee is Rotterdam de uitgelezen locatie om de uitreiking plaats te laten vinden.

Meer… Imtech