EU scherpt maritiem verdrag met China aan

Het Europees Parlement gaat binnenkort akkoord met het eind vorig jaar gesloten maritieme verdrag tussen de EU en China. Het verdrag vervangt de reeks bilaterale verdragen tussen de EUlanden en de Volksrepubliek. Wel staat Straatsburg er op dat bij een verschil in uitleg tussen de bestaande verdragen het nieuwe verdrag de voor Europa meest gunstige regeling geldt. Dat blijkt uit het verslag van de Britse parlementsrapporteur M.F. Watts (Labour).
Indien voortaan een Europese scheepvaartmaatschappij van mening is te worden gediscrimineerd, kan zij de kwestie opnemen met de Europese Commissie in Brussel of met de eigen nationale autoriteiten. In beide gevallen maakt Brussel de zaak aanhangig bij de Chinese autoriteiten. De benadeelde partij hoeft zich dan niet tot de rechter te wenden, zo onderstreept Watts in zijn rapport.

De overeenkomst is volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor Nederland van belang omdat China in onze handelsbetrekkingen een geweldige groeimarkt is. Volgens het Europees Parlement voorziet de overeenkomst in vrije vestiging van 100 procent maritieme dochterbedrijven, zeevaartdiensten en intermodaal vervoer en vrije toegang tot lading met onbeperkte toegang tot de ondersteunende diensten.

Bron: Nieuwsblad Transport – Port of Rotterdam, 04-06-2003;