Nederlandse marineofficier op Brits vliegdekschip

DEN HAAG (ANP) – Op het Britse vliegdekschip Ark Royal, dat in de Golfregio vaart om mogelijk deel te nemen aan een oorlog tegen Irak, dient een Nederlandse marineofficier. De uitwisseling geldt voor een oefening van de Ark Royal in het Verre Oosten.


De officier, een luitenant ter zee 1e klasse, werkt in het kader van een Brits-Nederlands uitwisselingsprogramma in de staf van de Britse amfibische taakgroep, bevestigde een woordvoerder van de Koninklijke Marine.


Als de Britse regering besluit de Ark Royal in te zetten bij een oorlog tegen Irak, ontstaat voor het Nederlands ministerie van Defensie ,,een nieuwe afweging”. Mogelijk moet de officier dan met spoed met een helikopter van het vliegdekschip worden gehaald. ,,Dat geeft wellicht complicaties, maar is wel uitvoerbaar”, aldus de marinewoordvoerder.


De Ark Royal is het vlaggenschip van het grootste Brits vlootverband dat is ingezet sinds de Falklandoorlog, twintig jaar geleden. In totaal maken er zestien schepen deel van uit, waaronder een helikopterdekschip, drie torpedobootjagers, een onderzeeër en twee mijnenjagers. Op die schepen zijn 5000 marinemensen en 3000 mariniers aan boord.

Bron: ANP – Volkskrant, 28-02-2003;