CIOS Heerenveen start met opleiding MBO Watersport

Persbericht: 17 februari 2002
Het CIOS Heerenveen, onderdeel van het Friesland College, start in augustus 2003 als eerste in Nederland met de opleiding MBO Watersport. Zij zijn hiervoor ook door de watersportbond KNWV erkend.


Door de groei van de watersportbranche in de laatste jaren, is er  steeds meer vraag naar deskundig en bekwaam personeel in deze richting. CIOS Heerenveen bevindt zich midden in een waterrijk gebied en heeft grote kennis en ervaring op het gebied van training, opleidingen en sportmanagement. Het CIOS werkt bij de opzet en uitvoering van MBO Watersport nauw samen met o.a. de KNWV en de watersportbranche.


De opleiding MBO Watersport is bedoeld voor cursisten die sterke affiniteit hebben met watersport of met de zeilwedstrijdsport en in de toekomst van hun hobby hun vak willen maken. Tijdens de opleiding zal veel aandacht worden besteed aan het zeilen in onder meer midzwaardboten, kielboten en kajuitzeilboten. Ook andere watersporten zoals kanoën, surfen en roeien kunnen facultatief aan bod komen, evenals kite surfen, duiken en waterskiën.


De sportspecifieke onderdelen van de opleiding zullen bestaan uit aërodynamica, hydrodynamica, meteorologie, navigatie en wedstrijdreglementen. 


Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan didactiek, trainingskunde, basismanagement, Engels, Duits, maatschappijleer en aan zwemmend redden, verzorging, EHBO, recreatiesport, rescue en basismotoronderhoud. Cursisten die naast het werk binnen de watersportbranche ook op andere gebieden werkzaam willen zijn (b.v. in de winterperiode) kunnen bij het CIOS een aantal keuzeonderdelen volgen, zoals fitness, voetbal, schaatsen.


MBO Watersport kent drie niveaus:


Niveau 4 (duur 4 jaar), leidt op tot zeilschoolmanager, zeilbootverhuurder, bondsmedewerker, zeilwedstrijdtrainer, cursusleider of watersportmanager. Deze opleiding biedt daarnaast mogelijkheden tot doorstroming naar het HBO.


Niveau 3 (duur 3 jaar), leidt op tot verenigingstrainer, instructeur, assistent bedrijfsleider, flottielje- leider en havenmeester.


Niveau 2 (duur 2 jaar), leidt op tot assistent trainer of tot medewerker binnen de watersportbranche, zoals onderhoudsman / -vrouw op een zeilschool, werknemer bij jachtverhuur, brugwachter en sluiswachter.


De opleiding is ook te volgen in deeltijd.
                                                                                                  
Voor meer informatie over MBO Watersport kunt u contact opnemen met Hans Bervoets of Floris Jacobs, CIOS Heerenveen, tel.: 0513-643434. U kunt ook bellen met Frency van den Broek, bureau Communicatie tel.: 058-2842565 / 06-22227278.

Bron: Frieslandcollege.nl, 18-02-2003;