Fast/Tools SCADA systeem verder uitgebreid en verbeterd

Met een aantal nieuwe mogelijkheden en uitbreidingen heeft Yokogawa haar Fast/Tools SCADA-systeem (Supervisory Control And Data Acquisition) verder verbeterd.

Nieuw in Fast/Tools, versie 8.4, zijn trendingfuncties, high-availability computing met hot stand-by voor verminderde downtime, een Linux-poort en een aantal nieuwe drivers voor veelgebruikte besturingssystemen.

De nieuwe trendingfuncties zijn beschikbaar via een intuïtieve gebruikersinterface en bieden de gebruiker aanzienlijk meer visualisatiemogelijkheden. De functies kunnen in stand-alone configuratie of als onderdeel van de User/Fast module van Fast/Tools worden toegepast.
Tot de trendingmogelijkheden behoren 2D- en 3D-rendering, zoommogelijkheden en animatie en historische en realtime trending. Verder kan het tijdbereik eenvoudig worden aangepast en kunnen historiegroepen automatisch worden geselecteerd. Het trendingpakket ondersteunt maximaal 20 pennen en meerdere tijdsintervallen terwijl de trenddata als bitmap of CSV-gegevensbestand kunnen worden geëxporteerd. Andere functies zijn de configureerbare legenda, de mogelijkheid om tijd- en waardeassen te wisselen en de vrije keuze voor lay-out en aankleding van het menu-window.

Het high-availability computing pakket biedt een hot stand-by Fast/Tools serverconfiguratie waarmee redundante serverconfiguraties worden ondersteund en downtime wordt verminderd. Tot de mogelijkheden behoren redundante serverondersteuning, het monitoren van de CPU-activiteit en -niveaus van Fast/Tools-processen, datasynchronisatie tussen redundante servers, watchdog monitoring en het loggen van events en diagnose van veranderingen in de hot stand-by configuratie.

Over de interne softwarebus van Fast/Tools draait een DCOM tunneller die potentiële beveiligings- en configuratierisico´s naar aanleiding van DCOM voorkomt. Het gaat daarbij met name om problemen met DCOM settings die kunnen optreden wanneer OPC-DA server en clients op een PC draaien waarop Fast/Tools niet is geïnstalleerd.

Voor de integratie van Fast/Tools en Yokogawa’s netwerkbesturingssysteem Stardom is in de nieuwste versie een geavanceerde engineering-wizard beschikbaar. Een aantal stappen in Fast/Tools-Stardom projecten wordt hiermee geautomatiseerd terwijl de user faceplates automatisch geconfigureerd worden op basis van de Stardom-configuratie.

Fast/Tools ondersteunt nu ook het besturingssysteem Linux. Voor een optimale beschikbaarheid kan ook worden gekozen voor een mix van besturingssystemen, waarbij bijvoorbeeld een Linux-server naast Windows CP-clients wordt ingezet.

Verder wordt een add-in geleverd voor Microsoft Excel rapporten. Met de add-in worden historie, alarmen, logbestanden en configuratiegegevens van Fast/Tools in een Excel spreadsheet geladen ten behoeve van rapportage en analyse.

Bron: Yokogawa Netherlands, 19-04-2007;