Koninklijke Schelde Groep bezorgd over orderportefeuille

Directeur R. Berkvens van de Koninklijke Schelde Groep (KSG) – waar momenteel 981 mensen werken – maakt zich ernstige zorgen. ,,Er dreigt een gat te ontstaan“, erkent hij. Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn, is volgens hem nog niet duidelijk. ,,De tijd dringt en we zijn hard bezig om opdrachten binnen te halen.“


In 2005 loopt een aantal grote opdrachten af, zoals de bouw van de Luchtverdedigings en Commando Fregatten voor de Koninklijke Marine, de twee fiets-voetveren voor de provincie Zeeland en het tweede Landing Platform Dock. Secretaris-generaal A. Annink van het ministerie van Defensie legde gisteren daarvan de kiel. Het schip zal Hr. Ms. Johan de Witt gaan heten en wordt in het vroege voorjaar van 2006 gedoopt. Het zal met zijn lengte van 176,35 meter en een breedte van 29,2 meter, het grootste schip van de vloot worden. Het kan worden ingezet bij internationale vredesoperaties en voor humanitaire doeleinden.


Roemenië
Verder bouwt de KSG nog een inspectievaartuig voor Zuid-Afrika. Damen Shipyards in Gorinchem, waar KSG onderdeel van is, heeft de opdracht binnengehaald voor de bouw van een veerboot voor de Texelse Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). De Schelde verzorgt het ontwerp en de engineering. Het casco wordt op een Damenwerf in Roemenië gebouwd.
Berkvens: ,,Hoewel die opdrachten allemaal werk opleveren, vul je er het bedrijf niet mee.“ De directeur zegt wel ijzers in het vuur te hebben als het gaat om het binnenhalen van buitenlandse orders. ,,Maar dat zal niet op korte termijn zijn. Dat heb ik ook nooit verwacht. Dat kost zeker vijf jaar.“
De Schelde, van oudsher een marinewerf, hoeft waarschijnlijk de eerste jaren niet te rekenen op orders van de Koninklijke Marine. Secretaris-generaal Annink van het ministerie van Defensie liet dat gisteren doorschemeren. ,,Wees niet verbaast dat er op Prinsjesdag dingen gebeuren die u niet zult begrijpen.“ Hij doelde daarmee in zijn algemeenheid op de bezuinigingsmaatregelen die defensie boven het hoofd hangt. Defensie-woordvoerders zeiden nog niet te weten wat de exacte gevolgen voor de Marine en de KSG zullen zijn.


Berkvens maakte gisteren ook de jaarcijfers over 2002 bekend. Die laten een lichte opleving zien van de winst. Vorig jaar werd 9,8 miljoen euro winst geboekt. Dat was vooral te danken aan marinebouw. In 2001 was de winst 7,3 miljoen. Voor dit jaar verwacht Berkvens echter een bedrag van ongeveer vier miljoen euro over te zullen houden. De luxe jachtenbouw bij AmelsSchelde – waarvan door de KSG veel werd verwacht – levert nog geen hoge inkomsten op.

Bron: PZC.nl, 19-06-2003;