Zr. Ms. Zeeland aangekomen in thuishaven Den Helder

Patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland keerde vrijdagochtend terug in de thuishaven van Den Helder. Het was 4 maanden stationsschip in het Caribisch gebied en leverde een belangrijke bijdrage aan de noodhulp aan de Nederlandse Bovenwindse Eilanden en Dominica. Die werden door orkanen troffen.

Na de passage van orkaan Irma leverde de Zeeland ondersteunend personeel en materieel van Aruba voor Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. De maritieme NH90-boordhelikopter bracht de schade in kaart op de eilanden. De snelle onderscheppingsvaartuigen van het schip, de FRISC’s, voerden havenonderzoek uit en leverden (technische) ondersteuning aan de kustwacht.

Op 22 september vertrok de Zeeland naar Dominica om noodhulp te verlenen. Het schip bracht onder meer de schade in kaart, voerde medische evacuaties uit en bracht hulpgoederen.

In totaal produceerde de Zeeland voor de 4 Bovenwindse Eilanden 154.300 liter drinkwater. Daarnaast bracht het 24.000 kilo high energy biscuits, 19.500 kilo ander voedsel en liter 2.200 diesel naar de getroffen eilanden.

Drugsvangst op de valreep
Zr. Ms. Zeeland haalde op de valreep van het vertrek nog 12 balen met in totaal 600 kilo cocaïne uit de Caribische Zee.

Hoofdtaken
Het ondersteunen van civiele en lokale autoriteiten, door het bieden van noodhulp, is 1 van de 3 hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied. Daarnaast helpt het stationsschip de kustwacht en voert het counterdrugsoperaties uit.

Het M-fregat Zr. Ms. Van Speijk lost Zr. Ms. Zeeland af als stationsschip en vertrok 29 oktober naar het Caribisch gebied.