Bouw bediencentrale Amerongen is klaar

Bediencentrale Amerongen. Foto: RWS.

Rijkswaterstaat renoveert de drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek. Een van de onderdelen van de renovatie betreft het overgaan naar centrale bediening van de drie sluizen en stuwen. Om dit mogelijk te maken, is een nieuw gebouw gerealiseerd op het stuwcomplex Amerongen. Het gebouw is klaar, de komende tijd worden alle ict-voorzieningen en apparatuur voor de bediening aangebracht. Als over enkele jaren de renovatie van de drie stuwcomplexen klaar is,wordt de bediening van de driestuwcomplexen vanuit dit nieuwe gebouw gedaan.

De nieuwe bediencentrale staat op het middeneiland van het stuwcomplex Amerongen.

Powerhouse Company uit Rotterdam verzorgde het ontwerp. De vormgeving en de inpassing van het nieuwe gebouw in het landschap hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor dit architectenbureau.

Centrale bediening vanuit één bedieningsgebouw
Centrale bediening betekent dat Rijkswaterstaat bruggen en sluizen niet meer lokaal vanuit één bedieningsgebouw per complex bedient, maar vanuit één centrale die meerdere objecten tegelijk beheert. Camera’s zorgen voor zicht op het scheepvaartverkeer en de omgeving.

Centrale bediening biedt Rijkswaterstaat de mogelijkheid om kosten te besparen en tegelijkertijd het serviceniveau voor vaarweggebruikers te verhogen. Er hoeven straks geen drie bedienlocaties meer beheerd en bemenst te worden. En door de bediening van de sluizen optimaal op elkaar af te stemmen, kunnen schepen vlotter doorvaren. Daarnaast wordt de bediening van het stuwensemble verruimd naar 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Bij noodgevallen of storingen blijft het mogelijk om de stuwen en sluizen lokaal te bedienen. Elk stuwcomplex krijgt hiervoor een nieuw servicegebouw.

Renoveren voor de toekomst
De totale renovatie van de drie stuwcomplexen in Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn en Lek bestaat uit het vervangen van technische installaties en beweegbare delen van stuwen en sluizen, het repareren van de betonconstructies in sluizen en stuwen, het geschikt maken van de sluizen voor zwaardere schepen en het schilderen van de complexen.

Ook realiseert Rijkswaterstaat in Amerongen een centraal bedieningsgebouw van waaruit het de drie stuwcomplexen in de toekomst zal bedienen.

Met het stuwcomplex in Driel regelt Rijkswaterstaat de afvoer van rivierwater over de Nederrijn en Lek en de IJssel en voorziet zo het IJsselmeer, het grootste zoetwaterbekken van Nederland, van voldoende water. De stuwcomplexen Driel, Amerongen en Hagestein zorgen samen ook voor voldoende waterpeil op de IJssel, Nederrijn en Lek en daarmee voor een vlotte en veilige scheepvaart.

Geschiedenis
Om de Nederrijn en Lek beter bevaarbaar te maken, is in de jaren 50 en 60 een grootscheepse Rijnkanalisatie uitgevoerd. Deze maatregelen droegen ook bij aan een goede (drink)watervoorziening in Midden- en Noord-Nederland. In een tijdbestek van tien jaar zijn de drie stuwcomplexen in gebruik genomen: Hagestein in 1960, Amerongen in 1965 en Driel in 1970.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >