De Strontrace: traditionele zeilwedstrijd voor platbodems

Afgelopen maandag is de strontrace begonnen en duurt t/m 28 oktober. De Strontrace is een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de wind en van menskracht. Als de wind ontbreekt of verkeerd staat, worden de schepen gejaagd en geboomd. De tocht vindt z’n oorsprong in het aanvoeren van mest naar de bollenstreek.

De schepen moeten zo snel mogelijk, non-stop, in Warmond aan zien te komen. De schippers kunnen uit twee opties kiezen om het Zuidelijk IJsselmeer te bereiken. De op de heenreis gekozen route bepaalt ook de route van de terugreis. Kiezen ze op de heenweg voor het naviduct bij Enkhuizen, dan moeten ze op de terugweg via Lelystad. Kiest de schipper voor de Houtribsluizen bij Lelystad op de heenreis, dan mag hij op de terugreis kiezen uit Lelystad of Enkhuizen. De gemaakte keuze hangt af van weer en wind, maar meer van de inzichten van de schipper.

Nieuw element in de wedstrijd
Nieuw element in de wedstrijd is dat de schepen dit jaar even afmeren in Oude Wetering. Daar ontvangen zij een lokaal streekproduct (een pot Veense augurken) als symbolische retourvracht naar Friesland.

Keerpunt Warmond
Bij aankomst in Warmond worden de schepen opgewacht door de keermeester en zijn rechterhand, die hun tijden noteren en de schippers een oorlam aanbieden. De strontzakken worden gelost aan de kade van park Groot Leerust, bij het theehuis, waarbij het publiek hen bij het lossen van de lading toejuicht. De schipper en bemanning van het schip dat als eerst in Warmond aankomt, wordt feestelijk onthaald door de burgemeester van Warmond, soms zelfs midden in de nacht. Gedurende het verplichte rustuur in Warmond krijgen de schippers en hun bemanning koffie, thee, soep en broodjes.

Terugreis naar Workum
Na het rustuur gaan de schepen op weg terug naar Workum. Wie het eerst in Workum in de haven aanlegt, is de winnaar en komt in het bezit van de felbegeerde brijlepel.


View on Twitter.