YMR blog : Wat maakt werken in de scheepsbouw zo leuk?

Foto: Maritime by HollandFoto: Maritime by Holland

De maritieme sector is een heel brede sector met een boel sub-sectoren. Vandaag wil ik, Young Maritime Representative Dennis, jullie met deze blog een impressie geven in een van die richtingen; de scheepsbouw. Deze sub-sector is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de schepen waarmee de overige sectoren hun werk doen.

Waarom ik in deze sector ben gestapt
Voor mij was het puur toeval dat ik in de sector scheepsbouw ben beland. Mijn familie heeft namelijk helemaal geen connectie met varen of schepen. Dit maakte mijn keuze eigenlijk  best spannend, omdat je niet weet wat je kan verwachten en er ook niemand is die je kan vertellen wat er ongeveer staat te gebeuren. Toch werd ik naar deze sector getrokken door de mooie schepen en de passie die iedereen met elkaar deelt. Binnen de sector kent iedereen elkaar en dat merk je dagelijks!

Mogelijkheden
Een van de leukste dingen binnen de sector scheepsbouw vind ik toch wel dat er altijd wordt doorontwikkeld. Er wordt alsmaar gewerkt aan oplossingen om de grootste problemen die binnen de sector heersen aan te pakken. Om deze problemen aan te pakken moet er worden nagedacht over slimme innovaties. Dit betekent ook dat er soms op het oog best vreemde oplossingen worden bedacht, die achteraf helemaal niet zo vreemd blijken te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de Axe Bow van Damen Shipyards. Deze ziet er op het oog heel anders uit dan een normaal schip, maar de weerstandsvermindering is enorm. Er heerst binnen de sector een mentaliteit dat ieder idee mogelijk is. Hierdoor kan je als scheepsbouwer je creativiteit echt de vrije loop laten gaan. Dit maakt de sector heel divers en ontzettend gaaf om in te werken.

Ontwerpen en bouwen
Misschien lijkt het er op alsof de scheepsbouw binnen Nederland ophoudt bij een aantal ontwerpbureaus met kantoorbanen. Dit is zeker niet waar! Ja, het Nederlandse deel van de scheepsbouwsector bestaat voor een deel uit kantoren. Maar er zijn ook nog genoeg scheepswerven te vinden. Deze zijn voornamelijk actief in het bouwen van custom-build superjachten of de productie van offshore schepen. Dus ook als jij liever met je handen werkt, is er binnen de scheepsbouw zeker een plek voor jou!

Al met al vind ik werken binnen deze sector hartstikke afwisselend, leuk en uitdagend. Verder is het super tof om mee te werken aan iets waar Nederland groot in is; super mooie schepen en andere maritieme werktuigen.

Lijkt scheepsbouw ook iets voor jou? Kijk dan hier voor een overzicht van maritieme opleidingen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >