Pieter van Oord: “We moeten turbines bouwen zoals we auto’s bouwen”

“We moeten windturbines bouwen, zoals we auto’s bouwen,” zei Pieter van Oord, CEO van Van Oord, tijdens de Offshore WIND conferentie 2017 op 9 oktober in Amsterdam.

Naar verwachting zal Europa in 2030 60 GW geïnstalleerde offshore windcapaciteit hebben, waardoor er jaarlijks 5 tot 6GW aan offshore windcapaciteit geïnstalleerd moet worden. “Momenteel voegen we 3 tot 4 gigawatt toe,” aldus Van Oord, die verder verklaart dat de toename van het volume zal leiden tot de industrialisering van de supply chain.

De offshore wind industrie heeft het potentieel om in 2040 meer mensen aan het werk te hebben dan de olie- en gasindustrie ooit heeft gehad. Het aantal werknemers in de olie- en gassector is 280.000, terwijl offshore wind de kans heeft om 310.000 mensen aan het werk te hebben in 2040.

“Regeringen zijn cruciaal voor de snelheid van de energietransitie en politici zullen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de industrie”, aldus Pieter van Oord.

In 2040 zou de Noordzee alleen al 230 GW offshore windcapaciteit kunnen bereiken, dat is dan de grootste elektriciteitsbron in Europa, terwijl de wind op land zal teruglopen door het “geen molens in mijn achtertuin” beleid.

Niettemin zijn er wel enkele uitdagingen die de offshore wind industrie zal moeten aangaan in de aankomende periode, en de grootste uitdaging is de opslag, volgens Van Oord.

Wat betreft de manier waarop offshore wind na 2030 moet worden aangepakt, zegt Van Oord dat de ideale vorm het ondernemersmodel is, waarbij subsidies geen rol spelen.

Door: Adnan Duraković, OffshoreWind.biz