BlockLab lanceert 4 innovatieprojecten Blockchain x Energie

Blockchain programmeren. Foto: Aad Hoogendoorn

BlockLab, het fieldlab voor blockchain technologie dat afgelopen maand werd geopend, lanceert 4 innovatieprojecten waarin oplossingen voor de energiemarkt worden ontwikkeld. De toepassingen zijn voor wind op zee, het warmtenet in de haven, peer-to-peer energiehandel en het veilig benutten van slimme meters.

Volgens veel experts is een grote uitdaging voor het toekomstige (duurzame) energienet om zoveel mogelijk flexibiliteit te organiseren en om decentrale energieopwekking, -opslag en -handel te faciliteren. Blockchain technologie lijkt daarom een belangrijke enabler te worden voor het toekomstige energiesysteem, maar de toepassing ervan staat nog in de kinderschoenen. Met deze 4 eerste innovatietrajecten wil BlockLab bijdragen aan de versnelling van de energietransitie.

20 voorstellen, 4 winnaars
Een commissie bestaande uit wetenschappers, energie-netbeheer en blockchain experts selecteerde uit 20 innovatievoorstellen 4 winnaars die financiering ontvangen voor de prototype fase. In een volgende ronde in het voorjaar van 2018 krijgen tenminste 2 daarvan ook steun voor de eerste praktijktoepassingen. In willekeurige volgorde zijn gehonoreerd:

Blockchain en de Warmterotonde – door CGI en Eneco
Blockchain technologie wordt ingezet voor warmteleveringsadministratie. Het Eneco-warmtenetwerk zal onderdeel worden van de Warmterotonde Zuid-Holland, een project dat uiteindelijk 500.000 huishoudens in de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag gaat voorzien in hun warmtebehoefte. Dit prototype is een eerste stap naar decentrale warmtehandel, die de overhead daarvan met 50% kan reduceren.

Blockchain en wind op zee – door Clearwatts
Clearwatts zet blockchain technologie in om verschillende rollen in de energiemarkt te laten samenwerken. Hun platform gaat marktpartijen faciliteren met betrouwbare marktgegevens, in één gedistribueerde database. De eerste fase richt zich op stroomafnamecontracten tussen windparken en hun afnemers.

Blockchain voor peer-to-peer – door TOBLOCKCHAIN, ism ENGIE en The Green Village.
PowerToShare: Blockchain als driver voor peer-to-peer handel, in eerste instantie op lokale schaal. Inclusief het identificeren en certificeren van energieopwekkers (PV, wind, bio-WKK etc), het afhandelen van bilaterale transacties en de balancering van het netwerk. In eerste instantie gaat deze toepassing proefdraaien in The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties van de TU Delft, in samenwerking met ENGIE.

Open energie netwerk – door Intrinsic en Guardtime
Innovatie gericht op veiligheid van het systeem: hoe kunnen slimme meters veilig hun gegevens in de blockchain registreren? Dit is belangrijke basistechnologie om een energiemarkt op blockchain te kunnen organiseren, waarin in principe alle data door alle partners ontsloten kunnen worden. Hoe garanderen we echtheid van de afzender (de meter) en de data?

Fieldlab BlockLab
BlockLab is opgericht door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam, en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Met financiële steun van het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst Voor Ondernemen worden enkele honderdduizenden euro’s in de projecten geïnvesteerd, via een Small Business Innovation Research (SBIR) procedure. De prototypes worden in de lente van 2018 opgeleverd, praktijktoepassingen staan gepland in tweede helft 2018.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →