Aboutaleb met Havenbedrijf Rotterdam naar Japan

Van 9 tot en met 13 oktober leidt burgemeester Ahmed Aboutaleb een handelsmissie naar Tokio en Osaka in Japan. Hij wordt daarbij actief ondersteund door Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk en Logistiek van het Havenbedrijf Rotterdam.

De delegatie gaat in Tokio en Osaka op bezoek bij de voor Rotterdam belangrijkste verladers, expediteurs en reders. Rotterdam Partners sluit aan met een aantal bedrijven die op zoek zijn naar Japanse zakenpartners. Burgemeester Aboutaleb gaat in Tokio de gouverneur ontmoeten. Daarnaast staan er in de regio Osaka/Kobe ontmoetingen gepland met onder andere de havendirecteur van Kobe.

Rotterdamse haven onder de aandacht brengen
Doel van het bezoek is om de innovatieve kwaliteit van de Rotterdamse haven breed onder de aandacht te brengen bij Japanse logistieke en overslagbedrijven die geïnteresseerd zijn in uitbreiding naar Europa. citymarketingorganisatie Rotterdam Partners sluit aan met een delegatie van ondernemers en instellingen uit de stad die op zoek zijn naar Japanse (zaken)partners.

Aboutaleb opent Offshore Wind Seminar en Maritiem Innovatie Seminar
De ambassade in Japan heeft in overleg met Rotterdam Partners in Tokio een Offshore Wind Seminar georganiseerd. Burgemeester Aboutaleb gaat de seminar openen. In Osaka opent hij een Maritiem Innovatie Seminar, waar ondernemers en onderzoekers met Emile Hoogsteden de innovatieve kracht van de haven zullen bespreken.

Nederland heeft economische belangen in Japan
Japan is de derde economie van de wereld en draait mee in de technologische wereldtop. Nederland heeft in toenemende mate economische belangen in Japan. Belangrijke aandachtsgebieden op de Japanse markt zijn: High Tech systemen (vooral gericht op tuinbouw), chemie en innovatie, energie en creatieve industrie. Japan is de tweede niet-EU investeerder in de Nederlandse economie. Er zijn ruim 450 Japanse bedrijven gevestigd in Nederland, zoals Fujifilm (Tilburg) en Canon (Amstelveen, Rotterdam en Venlo). Mitsubishi investeerde in windenergie (Eneco) en infrastructuur (TenneT).

De bilaterale goederenhandel met Japan had in 2015 een omvang van 11,8 miljard euro. Nederland exporteerde voor 3,5 miljard euro aan goederen en ruim 1,8 miljard euro aan diensten naar Japan. De waarde van de financiële belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in Japan bedroeg eind 2015 7,4 miljard euro.