Vondsten van VOC-schip Rooswijk blijven 1 jaar in Engeland

Op 28 september is de opgraving van het VOC-schip de Rooswijk in het duikseizoen van 2017 afgerond. De afgelopen zomer hebben Britse en Nederlandse archeologen 200 m2 van de site blootgelegd en duizenden vondsten naar boven gehaald.

Dit alles met hulp van professionele duikers, amateur archeologen en tientallen studenten. De vondsten blijven minimaal een jaar in Engeland voordat deze naar Nederland komen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die dit project leidt, werkt samen met Historic England aan het vervolg van het project in 2017 en 2018.

Wat is er gebeurd waardoor Rooswijk verging?
Steeds meer mensen raken, in navolging van het onderzoeksteam, gefascineerd door het verhaal van de Rooswijk. Wat gebeurde er met het VOC-schip dat al na één dag reizen op 9 januari 1740 verging voor de kust van Engeland? Wat weten we van de mensen die aan boord gingen, hoe ze leefden, en wat gebeurde er met de lading zilver die mee ging naar Indië? Wat is de betekenis van de VOCvoor het leven van ‘de Nederlander’, wat leert deze maritieme geschiedenis ons over wie we zijn, toen en nu?

Zilversmokkel belangrijke rol in de VOC tijd
Uit het historisch onderzoek en de opgraving is naar voren gekomen dat zilversmokkel een belangrijke rol speelde in de VOC tijd. Dankzij de Rooswijk weten we steeds meer over hoe Nederlanders in die periode leefden en hoe het leven aan boord was, en wat de betekenis ervan was voor de economie: legaal maar ook illegaal.