Zenderonderzoek schieraal Noordzeekanaal

Om meer te weten te komen over het migratiegedrag van schieralen (volwassen palingen) en de routes die ze volgen tussen de polders rondom het Noordzeekanaal en de havenmonding in IJmuiden, vindt er van oktober 2017 tot april 2018 onderzoek plaats met behulp van zenders.

Elke winter trekken meer dan honderdduizend schieralen vanuit de polders rondom het Noordzeekanaal naar de Noordzee. Vervolgens zwemmen ze door naar de Caribische Sargassozee, vlakbij de Bermuda Driehoek, om er zich voort te planten.

Waterbeheerders zijn geïnteresseerd in eventuele knelpunten op de migratieroute tussen de polder en de zee voor het Noordzeekanaalgebied. Met deze informatie kunnen er maatregelen worden getroffen om de knelpunten voor deze trekvis weg te nemen. Hiermee werkt Rijkswaterstaat samen met haar partners aan een gezonde visstand en waterkwaliteit. Dit doen wij vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water.

De verschillende waterbeheerders rondom het Noordzeekanaal, Provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Rijkswaterstaat, voeren dit onderzoek in samenwerking uit. Financieel wordt het onderzoek ondersteund door Gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam en Sportvisserij MidWest Nederland. Opdrachtnemer is Wageningen Marine Research, die voor de aalvangsten gebruikmaakt van de inzet van Visserijservice Nederland en plaatselijke beroepsvissers.