Zeemanshuis Eemshaven Energieneutraal

Het Zeemanshuis in de Eemshaven is energieneutraal geworden. De gasmeter is op 5 oktober 2017 symbolisch door de burgemeester van de gemeente Eemsmond, Marijke van Beek verwijderd, onder belangstelling van de sponsoren van het Zeemanshuis. Van Beek onthulde ook het bord met daarop de namen van de sponsors 2017/2018.

De bestaande combiketel is verwijderd en vervangen door een Arotherm warmtepomp. Op deze waterpomp worden het bestaande vloerverwarmingssysteem in de ontvangstruimte en het radiatorsysteem in de bovenruimte aangesloten. Tevens omvat het systeem een boilervat voor warm tapwater.

In 2016 zijn op het hellend dak op het zuiden van het Zeemanshuis 48 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen genereren op jaarbasis zo’n 12000 kWh. Ruim voldoende om het stroomverbruik van het Zeemanshuis op te vangen. Sterker nog, door het optimaliseren van het energieverbruik en het nemen van energiebesparende maatregelen blijft het jaarlijks verbruik beperkt tot zo’n 8000 KWh. Er is dus capaciteit over. De opbrengst van de zonnepanelen is voldoende om het Zeemanshuis volledig zelfvoorzienend te maken.

De warmwatervoorzieningen waren tot nu toe afhankelijk van een gasaansluiting (combi ketel) met een jaarlijks gasverbruik van zo’n 2500 m3.

De verwarmingssystemen kunnen onafhankelijk van elkaar middels een app op afstand in- en uitgeschakeld worden. Zo kan de verwarming in de bovenruimte ingeval van gebruik s’avonds een aantal uren eerder op afstand worden aangezet. Comfortabel en energiebewust. Ook is met de app het energieverbruik op elk moment te meten en kunnen storingen direct worden waargenomen. De installatie is geleverd door Menno Bos te Appingedam.

Alles bij elkaar gaat het om een investering van 15.000 euro. Het Zeemanshuis denkt dit in 6 jaar tijd terug te verdienen.